ajankohtaista

Ajankohtaista-otsikko

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

angle-left Ksylitolimansikkahillo ja -jauhe palkittiin

Ksylitolimansikkahillo ja -jauhe palkittiin

Liikeideakilpailun Kitee-palkinto Narskuttelu Oy:n ksylitolimansikkahillolle ja -jauheelle.

Kiteeläinen Narskuttelu Oy voitti Business Joensuun järjestämän StartMeUp-liikeideakilpailun Kitee-palkinnon. - Paikallisten marjojen jalostusasteen ja -arvon nostaminen on yksi liikeidean pää-tavoitteista, kertovat yrittäjät Pekka ja Marianne Hoppu.

Narskuttelu Oy osallistui liikeideakilpailuun kahdella eri idealla. Molemmat nousivat 18:n parhaan joukkoon laajassa arvioinnissa, joka käsitti kaikki liikeideakilpailuun saapuneet ideat. Näistä ksylitolimansikkahillo ja -jauhe palkittiin. - Narskuttelun kummankin liikeidean sijoittuminen kärkijoukkoon kovassa kisassa on selkeä osoitus yrittäjien asiantuntijuudesta ja kehittymis­halusta, toteaa Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen. Kitee-palkintoa tavoitteli 15 ehdotusta.

- Liikeidean perusajatus on saada markkinoille kotimainen ksylitolimansikkahillo, joka on valmistettu pohjoiskarjalaisista mansikoista. Syntyvä hillo voidaan kuivata jauheeksi ja käyttää makuaineena muun muassa Narskuttelun omissa ksylitolipastilleissa, -tikkareissa, -purukumeissa ja korvata ulkomaiset luontaiset mansikka-aromit, kuvailee Pekka Hoppu.

Tuote valmistetaan kokonaisista marjoista, ei pelkästään marjamehusta. - Näin 2-luokan marjoja voidaan jalostaa paikallisesti ja niiden jalostusarvo kasvaa, kertoo Pekka Hoppu. - Lopputuotteena syntyvän jauheen säilyvyys myös paranee, koska koivusokerilla saadaan osaltaan marjajauheiden sekä hillojen entsyymiaktiivisuus hidastumaan, jolloin tuotteen väri ja maku säilyvät paremmin. Mansikkajauheiden ongelma on usein maun muuttuminen prosessoinnin, kuten kuivauksen, jälkeen sekä
jauheen värin muuttuminen ajan myötä.

Globaalit elintarviketeollisuuden makuainemarkkinat ovat arvoltaan noin 15 miljardia euroa ja suomalaisista raaka-aineista valmistettuja makuaine- tai marjajauheita on hyvin vähän tästä kokonaissummasta. Lisäksi kaikki erilaiset marjajauheet tai makuaineet eivät sovellu esimerkiksi ksylitolimakeisten valmistamiseen.

Narskuttelu Oy toimii Puhoshallissa Kiteen Puhoksessa. Halli on profiloitunut etenkin luonnontuote- ja elintarvikealan jatkojalostuskeskuksena. Tiloihin on suunnitteilla yritysryhmähankkeena Suomen mittapuussa laaja pakastekuivauslaitos. - Narskuttelu Oy:n tarkoitus on testata ja käyttää pakastekuivausta jauheiden valmistuksessa, kertoo Marianne Hoppu. - Tuotteiden on tarkoitus olla markkinoilla vuonna 2023. Ensimmäiset mansikkatestierät on jo valmistettu ja puristettu muun muassa ksylitolipastilleiksi. Lopputuotteiden maku ja väri ovat olleet loistavia. Myös kilpailussa jatkoon päässyt ksylitolitoffee on tarkoitus saada vuoden aikana markkinoille.

- On todella hienoa, että Narskuttelun Pekka ja Marianne ottavat huomioon paikalliset raaka-aineet ja alueelle rakentuvan pakastekuivauslaitoksen mahdollisuudet tuotekehitysprosesseissaan, iloitsee kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen.

kolme ihmistä seisomassa rinnakkain

Lisätiedot:

Keti Somenapit