ajankohtaista

Ajankohtaista-otsikko

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

angle-left Nightwish Story -näyttelyssä vilkas kesä

Nightwishin tarina kiinnostaa

Viime kesänä avatussa Nightwish-näyttelyssä on ollut vilkasta.

Kiteelle elokuussa 2020 avattu Kitee Tourist Information – A Nightwish Story -näyttely vie kävijän matkalle Nightwish-yhtyeen tarinaan yhtyeen alkuajoista näihin päiviin. VTT, projektipäällikkö Tuula Teräväisen koordinoiman näyttelyn laaja aineistokokoelma tarjoaa maailman kattavimman Nightwish-aiheisen kokonaisuuden, johon sisältyy paljon ennennäkemätöntä materiaalia. Se hyödyntää myös erilaisia multimedia-aineistoja ja 3D-tekniikoita tarjoten siten monipuolisen kävijäkokemuksen niin vannoutuneille Nightwish-faneille kuin asiaan perehtymättömillekin.  

Vaikka ulkomaiset vierailijat ovat koronan vuoksi kesällä 2021 puuttuneet suomalaisesta katukuvasta lähes kokonaan, näyttelyssä on riittänyt runsaasti kävijöitä ympäri Suomea. Pelkästään heinäkuussa NWS-näyttelyssä oli kävijöitä noin tuhat, ja elokuusta näyttäisi tulevan yhtä vilkas. Näyttelyä ylläpitävän Kitee-Seura Ry:n puheenjohtaja Markku Hyvönen on tyytyväinen kesään: ”Saimme palkattua reippaat työntekijät näyttelyyn, joten kesä on sujunut todella hyvin. Näyttelyvieraita on käynyt tasaisena virtana kesän jokaisena päivänä, ja näyttelylle asetetut toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet tullaan saavuttamaan tänä vuonna koronatilanteesta huolimatta. Näistä lähtökohdista voimme lähteä vain hyvillä mielin eteenpäin.”

Koronatilanteen aiheuttamista epävarmuuksista huolimatta näyttelyä onkin kehitetty ja päivitetty aktiivisesti pitkin vuotta. Uusimpina lisäyksinä kokoelmaan ovat Tuomas Holopaiselle kuulunut flyygeli, uudet VR-laseilla pelattavat 3D-pelit, kiertuerekvisiitat, harvinaiset keikkaliput sekä Nightwishin multi-instrumentalisti Troy Donockleyn puhallinsoittimet.

Näyttelyn monipuoliseen kävijäkokemukseen on myös kevään ja kesän mittaan panostettu: nyt vierailijoilla on mahdollisuus perehtyä yhtyeen tarinaan pintaraapaisua syvemmin uunituoreen 32-sivuisen opasvihkosen sekä viidellä kielellä toteutetun audio-opastuksen avulla. Niin näyttelyvihkosen kuin audio-opastuksenkin toteutuksessa on ollut mukana yhtyeen jäseniä ja muita Nightwishin taipaleella pitkään vaikuttaneita henkilöitä. Näyttelyyn on mahdollista tutustua myös virtuaalisesti, vaikka omalta kotisohvalta käsin. Joensuulaisen 360Finlandin kanssa toteutettu 3D-virtuaalinäyttely onkin kerännyt paljon niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin kävijöitä.

Vuoden tähänastisena huipentumana näyttelystä julkaistaan elokuussa A Nightwish Story -kirja, joka esittelee yhtyeen ainutlaatuista tarinaa ja historiaa laajan esineistökokoelman kautta. Kansainvälisesti menestyneen ja usealle kielelle käännetyn Nightwish-kirjan (2006) kirjoittanut ja näyttelyn käsikirjoituksen (2020) laatinut Mape Ollila vastaa myös uuden kirjan sisällöstä. Kirja on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta ja sitä on tilattu jo lähes painoksen verran ennakkoon ympäri maailmaa. Numeroimattomasta ensipainoksesta tulleekin lähivuosina keräilyharvinaisuus.

Tiedote 10.8.2021 (pdf).

pianon koskettimet

Lisätiedot:

Keti Somenapit