ajankohtaista

Ajankohtaista-otsikko

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

angle-left Pakastekuivauslaitoksen investoinnit alkavat

Pakastekuivauslaitoksen investoinnit alkavat

Kiteeläinen pakastekuivausyritys Nordic Freeze Dry Oy on saanut rahoituspäätöksen ensimmäisen vaiheen investointeihin.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus tukee investointia Euroopan maaseuturahaston varoin. Kahden miljoonan investointihanke sai tukea 35 % eli 700 000 euroa. - Nyt pääsemme käytännön toimiin perusteellisen esiselvitysvaiheen jälkeen, iloitsee yrityksen toimitusjohtaja Nikolas Jokisalo.

Nordic Freeze Dry Oy on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos. Kiteen Puhoksessa toimintansa aloittavan yrityksen taustalla on neljä kokenutta yrittäjää: Nikolas Jokisalo, Timo Väänänen, Hannu Tamminen ja Teijo Lyytinen. - KETIn PAKU-esiselvityshanke vahvisti uskoa pakastekuivauksen menestykseen ja innovatiivisuuteen elintarvikemarkkinoilla, sanovat yrittäjät.

– Ensimmäisessä vaiheessa investoidaan pakastekuivausyksikköön, esi- ja jälkikäsittelytiloihin sekä pakkausosastoon, kertoo Jokisalo. - Rahoituksen varmistuttua pääsemme nopeasti etenemään laitehankinnoissa. Pohjatyöt on tehty hyvin.

Tilat kaupungilta

- Tavoitteenamme on, että laitoksen toiminta käynnistyy ensi vuoden loppupuolella Puhoshallissa, jonne Kiteen kaupunki remontoi tilat elintarvikkeiden jalostukseen sopiviksi. Aikataulu riippuu
paljolti laitetoimittajista, nyt kun erilaisten materiaalien saatavuudessa on ollut haasteita. Toisen investointivaiheen suunnitelmat ovat jo valmiina, joten kuivauskapasiteettia rakennetaan lähivuosina lisää. Tuotannon käynnistyessä palkkaamme 5-6 työntekijää, jotka koulutamme tehtäviinsä.

Pakastekuivauksessa elintarvikkeesta tai luonnontuotteesta poistetaan vesi, jolloin tuotteen säilyvyysaika pitenee niin, että se voi säilyä jopa kymmeniä vuosia. Samalla ravintoarvot säilyvät perinteistä kuivausta paremmin. Myös tuotteen maku, väri, muoto ja aromi pysyvät, kun tuote käsitellään laadukkaalla menetelmällä. Tuotteen painosta katoaa pakastekuivauksessa parhaimmillaan 90 prosenttia, mikä vaikuttaa edullisesti logistiikkakustannuksiin.

Aluksi rahtikuivausta

- Aluksi toimimme niin sanotusti rahtikuivaajana eli kuivaamme ja jatkokäsittelemme asiakkaiden omia raaka-aineita toiveiden mukaisesti. Aloitamme tuotannon kotimaisilla marjoilla ja luonnontuotteilla, mutta jatkossa asiakkaina voivat olla esimerkiksi lääke- ja kosmetiikkateollisuus, uskoo Jokisalo. – Olemme laskeneet, että pystymme vastaamaan kansainvälisten toimijoiden hintatasoon. Erityisesti panostamme tuotteiden laatuun, josta tulee yksi kilpailutekijöistämme.

- Kasvua haetaan, sillä kysyntä kasvaa ja alalla on potentiaalia. Pakastekuivattujen tuotteiden kysyntään uskotaan, sillä kansainvälisissä markkinatutkimuksissa kasvua odotetaan vuosittain jopa 8,5
prosenttia. Ilahduttavasti markkinat ovat viime vuosina kasvaneet jopa odotuksia nopeammin. Kansainvälisiä markkinoita tavoitellaan jo muutaman vuoden kuluessa. Tavoitteenamme on olla tulevina vuosina suomalaisen elintarvikeviennin lippulaiva.

-------------

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Nikolas Jokisalo, 050 538 7805
PAKU-hankkeen asiantuntijavetäjä Kaisa Lehtipuro, 0400 175 895
KETI Oy, asiantuntija Päivi Karhunen, 040 595 7870

pakastekuivattuja retkiruokapusseja

Keti Somenapit