ajankohtaista

Ajankohtaista-otsikko

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

angle-left Pakastekuivauslaitoksen selvitys käyntiin

Pakastekuivauslaitoksen selvitys käyntiin

PAKU-yritysryhmähankkeen tavoitteena on selvittää pakastekuivauslaitoksen lähtökohdat, kannattavuus ja toimintamalli.

Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitoshanke etenee. PAKU-yritysryhmähanke sai Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta kahden vuoden hankerahoituksen, jollaselvitetään edellytyksiä perustaa Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos Pohjois-Karjalaan. 

Pakastekuivausta voidaan hyödyntää muun muassa marjojen, luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jalostuksessa, kosmetiikan valmistuksessa ja lääketeollisuudessa. Laitoksen sijoittuminen Pohjois-Karjalaan on luontevaa, sillä maakunnassa viljellään marjoja ja kerätään luonnontuotteita paljon. Laitoksen on hyvä sijaita mahdollisimman lähellä raaka-aineen toimittajia logistiikkakustannusten minimoimiseksi.

Pakastekuivaus nostaa vihannesten, marjojen ja luonnontuotteiden jalostusastetta ja lisää merkittävästi raaka-aineiden arvoa. Pakastekuivatut tuotteet ovat erittäin kevyitä ja säilyviä. Laadukkaalla pakastuskuivausmenetelmällä tuotteen ulkonäkö, ravintoaineet ja aromit säilyvät lähellä alkuperäistä.

Tällä hetkellä useat suomalaiset yritykset pakastekuivaavat tuotteitaan ulkomailla, koska Suomessa tai Pohjoismaissa ei teollisen mittakaavan laitteistoja vielä ole. Puhtaista raaka-aineista laadukkaasti pakastekuivattujen tuotteiden kysyntä kasvaa kotimaassa ja erityisesti kansainvälisillä markkinoilla. Pakastekuivattujen tuotteiden markkinan arvioidaan kasvavan maailmalla 23 miljardilla eurolla vuoteen 2024 mennessä.

Yritysryhmähankkeen tavoitteena on selvittää pakastekuivauslaitoksen lähtökohdat, kannattavuus ja toimintamalli. Näiden selvitysten pohjalta yritykset tekevät päätöksen laitosinvestoinnista. Yritysryhmähankkeessa on mukana viljelijöitä sekä luonnonmarjoja käsitteleviä ja jalostavia yrityksiä: Kepilä 10 Oy, Lieksan Laatuherkut Oy, Brabaco Oy, Suomen Mobiililaitekorjaamo Oy ja Kiantama Oy. Lisäksi hankkeen ympärillä on jo lähes parikymmentä yritystä, jotka kehittävät uusia, pakastekuivattuun raaka-aineeseen pohjautuvia tuotteita.

”Keski-Karjala tarvitsee uusia innovaatioita, teknologiaa ja kansainvälistymistä. Pakastekuivauslaitoksen toteutuminen Keski-Karjalaan vahvistaisi koko maakunnan ja Itä-Suomen asemaa luonnon- ja viljeltyjen tuotteiden jatkojalostuksen keskittymänä”, luonnehtii toimitusjohtaja Risto Hiltunen KETI Oy:stä.    

”Toteutuessaan teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos avaa alueen yrityksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia nostaa tuotteidensa jalostusastetta ja arvoa. On tärkeää, että jatkojalostustyö ja arvonnousun hyödyt jäävät tänne meidän alueellemme”, toteaa Kiteen kaupunginjohtaja Pekka Hirvonen. 

Yritysryhmähanketta hallinnoi KETI Oy, jonka ELOT-hanke on ollut vahvasti mukana yritysryhmän kokoamisessa ja hankkeen suunnittelussa. Lisäksi hankkeen valmistelussa on ollut ProAgria/MKN Itä-Suomen hanke ProYritys Itä-Suomi. Pakastekuivauslaitos Pohjois-Karjalaan -hankkeen kustannusarvio on 152 950 €, johon on saatu rahoituspäätös Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta. Euroopan maatalousrahaston ja valtion tuki hankkeelle on 75 % (114 712 €). Yritykset vastaavat 25 % rahoituksesta (38 238 €).

 

Lisätiedot:    KETI Oy / Risto Hiltunen, 050 303 1313 ja Päivi Karhunen, 040 595 7870
Kepilä 10 Oy / Hannu Tamminen, 040 547 6362

vadelmia

Keti Somenapit