ajankohtaista

Ajankohtaista-otsikko

AJANKOHTAISTA

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalan Trendit 2/2022

Pohjois-Karjalan syksyn Trendit on julkaistu

Kaikkien toimialojen liikevaihdot kasvoivat tammi-kesäkuussa.

Alkuvuoden liikevaihtotiedot ovat iloista luettavaa. Kaikkien toimialojen liikevaihdot kasvoivat Keski-Karjalassa edellisvuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna. Euroissa kasvua on miltei 34 M€ ja kasvuprosentti yli 13. Vientikin kasvoi yli 15 % ja viennin arvo oli alkuvuonna lähes 29 M€.

Teollisuusalan yrityksillä menee hyvin, sillä liikevaihto kasvoi lähes 23 %.  Myös rakentamisessa ja kuljetuksessa ja varastoinnissa liikevaihdot kasvoivat toistakymmentä prosenttia. Ilahduttavaa on myös majoitus- ja ravitsemusyritysten liikevaihdon reipas kasvu (18 %) sekä kaupan liikevaihdon reilun 4 prosentin kasvu. Matkailuyrittäjien mukaan talvikausi oli hyvä, mikä selittää matkailualan liikevaihdon kasvulukuja.

Alkuvuoden luvut ovat yllättävänkin hyviä, kun huomioidaan Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Keski-Karjalassa. Venäläisten matkailijoiden määrä on romahtanut eikä rajan yli kulje juuri tavaraakaan. Saimaan kanava on ollut merkittävä merikuljetusväylä, mutta nyt kanavaa hyödyntänyt tavara- ja raaka-aineliikenne on siirtynyt pitkälti kumipyörille. Toisaalta Saimaan sisävesikuljetukset ovat lisääntyneet ja Puhoksen satamasta lähtee pari laivallista puutavaraa joka viikko.

Yrityksillä menee vaihtelevasti. Palvelu- ja kaupan alan yritykset kaipaavat lisää asiakkaita, sillä kohonneiden kustannusten vuoksi kuluttajien ostoskäyttäytyminen on muuttunut. Tuotannolliset yritykset ovat kärsineet muun muassa materiaalipulasta, mutta rohkeutta riittää myös investointeihin. Seudun yritykset ovat saaneet tänä vuonna maakunnan suurimpia tukia maaseutuosaston yritystuista sekä rakennetukien elpymistuista. Muun muassa Niiralassa toimiva Cemagro Oy sai tukea lannoitetehtaansa kone- ja laiteinvestointeihin.

Iso ilonaihe on uusi kiteeläinen yritys Nordic Freeze Dry Oy, josta odotetaan elintarviketeollisuuden menestyjää. Elintarvikkeita pakastekuivaava laitos aloittaa toimintansa Puhoshallissa ensi vuonna, kun ensimmäisen vaiheen investoinnit saadaan toteutettua. Yritys tavoittelee kansainvälisiä markkinoita laadukkailla pakastekuivatuilla tuotteillaan.

Uusiutuvaan energiaan liittyviä hankkeita on toivottu Keski-Karjalaan jo vuosia. Tuulivoiman esteenä on ollut itärajan läheisyys ja puolustusvoimien tutkajärjestelmien haasteet. Tohmajärvellä on nyt päästy tuumasta toimeen, kun käytöstä poistetuille turvetuotantoalueille on tarkoitus rakentaa suuri aurinkovoimala. Skarta Energy Oy:n aurinkovoimalan kokonaisteho voi olla enimmillään noin 60 megawattia.

Risto Hiltunen
toimitusjohtaja

Trendit-julkaisun kansi

Keti Somenapit