Ratemex Oy tehostaa toimintaansa

 

mies metallityöstökoneen edessä

TOIMINNANOHJAUSJÄRJESTELMÄ TEHOSTAA

Ratemex Oy valmistaa tienhoitolaitteita Kiteen Tolosenmäessä ja se on osa Konepaja Antti Ranta Oy -konsernia. Ratemex valmistaa ja myy alusteriä, auroja, avoharjoja, raivauslaitteita, sirottimia ja erilaisia lisävarusteita. Yrityksen liikevaihto on noin puoli miljoonaa euroa.

- Työntekijöitä meillä on tällä hetkellä viisi, minut mukaan lukien, kertoo tehtaanjohtaja Ari Kohonen. – Tuotannon puolella ovat kaikki työntekijät vaihtuneet yhtä lukuunottamatta entisten jäätyä eläkkeelle ja porukan keski-ikä on alle 40 vuotta. Nyt on siis hyvä hetki myös kehittää ja tehostaa toimintaa, kun olemme tuore porukka ja katsomme asioita vielä tuoreilla silmillä. Muutosvastarinta on nuoremmalla polvella vähäisempää.

Toiminnanohjausjärjestelmä hankinnassa

- Tällä hetkellä omaa ja tuotannon tekijöidenkin aikaa menee paljon sellaiseen, joka pystyttäisiin automatisoimaan helposti. Esimerkiksi varaston ylläpitoon tarvitaan tarkat silmät ja laskupäätä, jotta pystytään ennakoimaan tulevat materiaalitarpeet. Markkinointi, myynti, asiakasrekisterit ja tilausten vastaanotto ovat minun vastuullani, samoin tuotannon ohjaaminen, joten sähköinen järjestelmä helpottaisi huomattavasti omaakin työtäni.

- Pienillä konepajoilla lienee useimmiten ongelmana se, ettei aikaa ohjausjärjestelmän ylösajoon tunnu löytyvän, vaikka se jatkossa helpottaisi toimintaa huomattavasti.

- Toimiva järjestelmä vaatii aikaa sen rakentamisvaiheessa, mutta toimiessaan se vapauttaa työaikaa tärkeämpään tekemiseen. Esimerkiksi tällä hetkellä itselläni ei ole markkinointiin riittävästi aikaa, joten uusien asiakkaiden saaminen on hidasta, harmittelee Kohonen. - Olemassa oleva asiakaskunta on pidettävä tyytyväisenä, jotta ostot jatkuvat. Toisaalta uusia asiakkaita tarvittaisiin koko ajan, koska meillä ei ole sopimusvalmistusta, vaan elämme ns. suorasta kaupasta.

Tuotehallintaa ja raportteja

- Myös valmistusreklamaatioiden pitäisi vähentyä, kun ohjausjärjestelmään saadaan tarkat työohjeet. Tällä hetkellä reklamaatiot tulevat suoraan minulle ja niihin reagoidaan mahdollisimman nopeasti. Tienhoitolaitteet ovat kausittain kiireluontoisia, joten asiakkaat eivät kovin kauan jouda korjauksia odottelemaan. Toiminnanohjausjärjestelmän kautta myös virheet saadaan vähennettyä, kun pikkuviat saadaan tuotehallinnan avulla pois.

- Järjestelmästä saadaan irti myös erilaisia raportteja eikä tarvitse olla kenenkään muistin tai muistiinpanojen varassa.

- Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon menee kaikkinensa pari vuotta, arvelee Kohonen. – Ensin pitää päivittää yrityksen liiketoimintasuunnitelma, sitten haemme rahoitusta ELY-keskuksesta. Luostarisen Jari BioDigi-hankkeesta on ollut isona apuna liiketoiminnan sähköistämistä pohtiessa. Monelle yrittäjälle vielä kirosana ”digitaalisuus” on oikeasti iso mahdollisuus tehostaa toimintaa. Itsestään tämä ei tule meilläkään, vaan tarvitaan aikaa ja paneutumista koko meidän porukalta, sanoo Kohonen.

Suvi Spoof 1/2019