Eräkuningas

Eräkuninkaassa on aikaa asiakkaille

Metsästyksen ja eränkäynnin erikoiskauppa Eräkuningas toimii Tohmajärven Riikolassa. Satunnaisia kävijöitä ei juuri eksy Eräkuninkaaseen, sillä puoti sijaitsee kylätien varressa vanhalla kyläkoululla. Tässä kaupassa asiakkailla ei näytä olevan kiire, vaan ostoksia tehdään rauhassa ja keskustellen.

– Onneksi valtaosa asiakkaista tietää meidät metsästyspiireissä, joten asiakkaita on koronakevättä lukuun ottamatta riittänyt, kertoo kauppaa pyörittävä Timo Riihijärvi. Timo tuntee hyvin myymänsä tuotteet, sillä hän on opiskellut riista-alaa ja on valmistunut Suomen yhdeksäntenä riistamestarina. - Yhtiön osakkaista Sauli ja Markus Tuomisto auttavat talviaikaan hiihtovälineiden myynnissä ja Timo Karhapää auttaa toiminnassa usealla sektorilla, kertoo Riihijärvi.

Asiakkaiden kadottua koronan takia yrittäjä on saanut yksinyrittäjätuen, alennusta vuokriin ja maksuaikaa lainanlyhennyksiin. Vähäinen palkka on tullut yrittäjän työttömyysturvasta Kelan kautta. – Heinäkuu onneksi näyttää jo paremmalta myynnin osalta, sanoo Timo Riihijärvi.

Liikkeen tuotevalikoima ei ole niin suuri kuin isommissa myymälöissä. – Tuotteita tilataan ennakko-ostoina ja myös asiakkaiden toiveiden mukaan.

Eräkuninkaalla on liikkeen lisäksi nykyaikainen verkkokauppa, jonka myynti on toistaiseksi ollut aika vähäistä. – Emme valitettavasti pysty kilpailemaan hinnalla isojen ketjutoimijoiden kanssa.

Verkossa saa myydä myös aseita ja patruunoita, mikä kauppiastakin ihmetyttää. – Aseen ostoon tarvitaan henkilötodistus ja aseenostolupa ennen kuin kauppoja syntyy. Toisaalta meitä valvotaan tarkasti: vuosittain tarkistetaan myymälässä olevat aseet sekä ase- ja patruunakirjanpito ja turvallisuuteen liittyvä ohjeistus on tiukkaa.

- Markkinointi on keskittynyt sosiaalisen median kanaviin. Olemme järjestäneet myös tapahtumia, jolloin olemme saaneet esittelijöitä paikalle kertomaan tuotteistaan.

Syrjäinen sijainti on ollut haasteena, mutta tilanne on tänä syksynä muuttumassa. – Olemme käyneet neuvotteluja liikkeen siirtämiseksi Kiteelle, tosin kaikki osatekijät eivät vielä ole kohdallaan.

- Jos muutto toteutuu, tuotevalikoimaa laajennetaan. Nykyisestä valikoimasta eniten myydään talviaikaan Peltosen suksia ja muita hiihtotarvikkeita, harjoitus- ja metsästysaikaan menee patruunoita, kun taas koiranruoka käy kaupaksi hyvin ympäri vuoden.

Teksti ja kuva: Suvi Spoof, juttu julkaistu KETI-uutisissa 2/2020.