Etätöitä Villalasta

nainen ja tietokone

3/2022

Etätöitä Villalasta

 
Helsinkiläiset Mona Isberg (54) ja Vesa Sarkkinen (54) tekevät etätöitä vapaa-ajan asunnollaan Villalassa Kesälahdella. Mona työskentelee talous- ja velkaneuvojana valtiolla ja Vesa asiantuntijatehtävissä vakuutusyhtiössä.
 
– Aiemmin etätöitä sai tehdä vain vähän, mutta korona heitti meidät valtion työntekijät etätöihin lähes kokonaan, kertoo Mona Isberg. – Vesa teki töitä osin jo ennen koronaakin. Molempien varsinaiset työpisteet ovat Vantaalla ja Espoossa. Nyt ollaan pikkuhiljaa siirtymässä hybridimalliin, jolloin etätyö on edelleen mahdollista, vaikka toimistollakin käydään.
 
- Vietimme viime vuonna Kesälahdella 140 vuorokautta, mistä iso osa oli työpäiviä. Olimme täällä lomien lisäksi viikon tai kaksi kuukaudessa läpi vuoden. Yhteydet ovat toimineet mokkulan avulla, joten asiakastyö ja kokoukset ovat onnistuneet hyvin etänä.
 
Pariskunta hankki Villalan paikan vuonna 2006. Kummallakaan ei ollut aiempia yhteyksiä Pohjois-Karjalaan. – Lomilla viihdyimme Itä-Suomessa lumisten talvien vuoksi, kertovat Mona ja Vesa. – Yhden kesän etsimme sopivaa paikkaa, jonka kriteereinä olivat oma rauha, vesistön läheisyys ja lumiset talvet. Olemme molemmat innokkaita kelkkailijoita, siksi lunta etsimme. Tämä paikka täytti ehtomme. Lähimpään mökkinaapuriin taitaa olla kolmisen kilometriä, Puruvesi ja Orivesi ovat lähellä ja lunta täällä on ollut toissatalvea lukuun ottamatta aina.
 
Etätyön huonoja puolia ei juurikaan nouse esiin. – Kenties ergonomiaan ei tule niin paljon kiinnitettyä huomiota kuin varsinaisella työpisteellä, arvelee Mona. – Toisaalta ei tule tehtyä liian pitkiä päiviä tai ylitöitä, kun täällä on niin paljon muuta tekemistä. Kun täällä ollaan jatkuvasti, tontilla puuhataan koko ajan eikä tämä enää ole loma-aikainen työleiri aiempaan tapaan.
 
- Minulla on kasvimaa ja kukkapenkkejä, joiden hoito vie oman aikansa. Marja- ja sienimetsään olen uskaltautunut mökkinaapurin kanssa. Yksin en tohdi lähteä, sillä olen nähnyt karhun lähimetsissä. Vesalla on oma verstas, jossa hän nikkaroi. Myös vanhat kiinteistöt vaativat koko ajan pientä laittoa.
 
- Hankimme veneen, jolla olemme tutustuneet ympäröiviin isoihin järviin, sanoo Vesa. - Emme kalasta, vaan retkeilemme vesillä. Veneretkillä uiminen kirkkaassa Puruvedessä on hienoa. Täällä on tosi hyvin yleisiä veneenlaskupaikkoja, joten säilytämme venettä trailerilla omassa pihassa.
 
 
- Toinen tärkeä harrastus on moottorikelkkailu, ja meillä molemmilla on omat kelkat. Kelkkareitistö menee läheltä, joten pääsemme hoidetulle reitille helposti. Laavuja ja nuotiopaikkoja on mukavasti reitin varrella, joten makkaran paisto kuuluu kelkkareissuihin.
 
Mona aloitti ratsastuksen täällä, kun siihen on mahdollisuus lähitilalla. – Ratsastin nuorempana paljon ja nyt kokeilen, miten ratsastus luontuu vuosien tauon jälkeen.
Paikallisia palveluja käytetään erityisesti rakennus- ja remonttitarvikkeiden hankinnassa. - Molariuksen kaupasta saa kaiken, mitä tarvitsee, kiittelee Vesa. – Jos ei heillä tavaraa ole hyllyssä, se tilataan. Muutenkin postin ja matkahuollon palvelut pelaavat, sillä tavara liikkuu tarvittaessa jopa kotipihaan tuotuna. Ruokahankinnat teemme yleensä matkalla tänne tai paikallisesti riippuen siitä, milloin saavumme mökille. Polttopuut ja lumenauraaja saadaan läheltä.
 
Mona ja Vesa kannattavat kaksoiskuntalaisuutta. - Olisin valmis maksamaan osan veroistani tänne mökkipaikkakunnalle, kun täällä vietetään parhaimmillaan yli kolmannes vuodesta, vahvistaa Mona. – Myös perheemme aikuiset lapset ja kaksi lastenlasta viihtyvät täällä, joten täällä vietetään varmasti myös jatkossa paljon aikaa.
 
Teksti: Suvi Spoof
Kuvat: Mona Isberg