Hyvä pomo Kaisu Tolvanen

naiset syömässä kakkua.

Esimies on ehdottomasti yksi meistä

Hyvä pomo -kampanjassa ilmiannettiin Kaisu Tolvanen Rääkkylästä.

Ilmianna hyvä pomo -kampanjassa ilmiannettiin Terveystalo Kuntaturva Oy:n Rääkkylän kotihoidon esimies Kaisu Tolvanen. – Esimies tukee meitä sekä on ehdottomasti yksi meistä, kiiteltiin ilmiannossa. Kaisu tietää, mitä kentällä tapahtuu, ja reagoi nopeasti asioihin. Hän pitää hyvin asiakkaiden puolia, ja pitää huolen myös työntekijöiden jaksamisesta, esimerkiksi sijaisia otetaan, jos niitä on vain saatavilla.

Sellainen yhdistys, millainen puheenjohtaja ja sellainen työpaikka, millainen johtaja. Työyhteisön perusteluissa mainitaan, että Kaisun ollessa Rääkkylän kotihoidossa esimies, henkilökuntaa ei ole lähtenyt muuta kuin eläkkeelle.
– Meillä on hyvä henki, puhallamme yhteen hiileen asiakkaiden parhaaksi, kotihoidon työntekijät listaavat. Asiakkailta ja omaisilta tulee paljon kiitosta. Kuljemme ”tuntosarvet pystyssä” ja välitämme oikeasti asiakkaistamme.
Asiat viedään loppuun ja asiakkaita autetaan muissakin kuin päivittäisissä asioissa. Esimies mahdollistaa monipuolisen ja mielekkään työsaran, jossa jokainen saa käyttää omia taitojaan.

Kaisu Tolvanen itse on hämmentynyt kuultuaan työkavereiden nimenneen hänet erinomaiseksi esimieheksi. – Meillä kiitos kuuluu koko työyhteisölle, hän toteaa. – Työnantaja kun joustaa, työntekijätkin joustavat. Jos jollakin on jumppa vaikka keskiviikkona, jumppaan pääsee, että olisi muutakin elämää. Se luo työhyvinvointia. Työvuoroja vaihdetaan keskenään menojen vuoksi tai jos on pieniä lapsia, Kaisu kiittelee henkilökunnan keskinäistä yhteistyötä.

20 vuotta Rääkkylässä asunut Kaisu Tolvanen on kotoisin Helsingistä. Rääkkylään hän tuli miehen mukana. – Aloitin tässä työtehtävässä lokakuussa 2002, ja hyvin olen viihtynyt, Kaisu toteaa. – Opiskelin Kiteellä lähihoitajaksi. Silloinen työnantajani Attendo koulutti minut muistihoitajaksi, ja toimin edelleen myös muistihoitajana. Sitä ennen olin Kiteellä Tokmannilla töissä 17 vuotta.

Vapaa-aikana Kaisu viihtyi aiemmin koiranäyttelykehässä, nykyisin jääkiekkokaukalon äärellä. Kaisu ja Juha Tolvasen perheessä on kaksi lasta, tyttö ja poika, joiden jääkiekkoharrastus imaisi koko perheen lajin pariin. – Kymmenen vuotta olin Kiteen Jääsusilla joukkueenjohtajana ja mies oli huoltajana. Nykyisin olen Jääkiekkoliiton aluehallituksessa sekä Jääsusien hallituksen varajäsenenä.

Esimiestehtävien lisäksi Kaisu työskentelen kentällä, kuten muutkin kotihoidon työntekijät. – Tiedän, mitä henkilökunta tekee, ja asiakkaat tulevat tutuiksi. Työ on monipuolista: Varpasalosta Niemiseen, välissä Haapasalmi ja Jaama. Enää en tarvitse karttaa, paikkakunta on tullut tutuksi. Joidenkin asiakkaiden luona kotihoito käy pari kertaa viikossa, joidenkin luona useita kertoja päivässä. Siivoaminen ei kotihoidon palveluihin enää kuulu, vaan sen hoitaa tarvittaessa yksityinen palveluntuottaja.

– Työ on henkisesti raskasta. Teemme yksin töitä, ja asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia, Kaisu kertoo. Työn kuormittavuutta lisää muistamisen paljous. On niin paljon erilaisia asioita ja asiakkaita, joista jokaisen kohdalla kaikki on muistettava yksilöllisesti.

Työssäjaksamisessa auttaa henkilökunnan yhteishenki, huumori sekä asiakkailta ja heidän omaisiltaan saatu kiitos. Välillä henkilökunnan kahvipöydässä nautitaan täytekakkua, jonka he ovat saaneet palveluasumiseen siirtyneeltä asiakkaalta kiitoksena työstään. – Joskus on tullut sanomistakin, mutta monesti kyse on väärinkäsityksestä tai odotukset eivät kohtaa, Kaisu toteaa.

Kaikkialla Suomessa ongelmana on vanhusten yksinäisyys. – Rääkkylään tarvitaan vanhusten ystäväpalvelu, Kaisu pohtii. - Kirkonkylällä toimii eläkeläisten ulkoilu. Kiitokset heille, jotka sitä tekevät. Ongelmia on syrjäkylillä, jossa ei ole virikkeitä eikä kyydityksiä.

Maailmalla vallitsevan koronapandemian vuoksi ikäihmisten liikkumista ja lähikontakteja on rajoitettu. Ihmisten turvallisuus on nyt tärkeintä. – Ei altisteta vanhuksia. Yhteyttä omaisiin voi pitää puhelimella ja kokeilla esimerkiksi videopuheluja.

Tuija Marienberg, Koti-Karjala