Kaupparinne Oy

2/2022

Hyvän palvelun rautakauppa

Rääkkylän Rasivaarassa sijaitseva Kaupparinne Oy on monipuolinen ja yksityinen rautakauppa. Yrityksen liikevaihto on noin pari miljoonaa. Laajaa valikoimaamme ihastellaan, sillä voimme ottaa hyllyillemme juuri niitä tuotteita, joita asiakkaat toivovat ja tarvitsevat, eikä ketju määritä tuotevalikoimaa, kertoo kauppias Harri Mikkonen.

Harri Mikkonen osti reilu vuosi sitten toisena kauppiaana toimineen Teppo Monosen osuuden liiketoiminnasta. Valmistelimme omistajanvaihdosta huolella ja kävimme keskusteluja omistajanvaihdoksiin keskittyvän Jatkis-hankkeen asiantuntijoiden kanssa. Teppo jäi tähän töihin osa-aikaisesti ja lomien tuuraajaksi, joten hänen osaamistaan ja kokemustaan hyödynnetään edelleen.

- Olemme pikkuhiljaa kehittäneet yrityksen toimintaa: esimerkiksi uusimme markkinointi-ilmeemme logoineen ja väreineen Parasta Rääkkylää -hankkeen avustuksella. Ilmeen uusiminen jatkuu edelleen myymälän puolella ja näyteikkunoissa. Nettisivu-uudistus on tulossa tämän kevään aikana. Samalla olemme paneutuneet myös tilausjärjestelmän, tavaranhankinnan ja asiakaspalvelun prosesseihin, jotta homma toimii jouhevasti siitä, kun asiakas tulee liikkeen ovesta sisään. Isot varastot ja valikoima edellyttävät hyvää ja ajantasaista tavarahallintaa ja järjestystä, sekä myymälässä että varastossa, jotta tavara löytyy nopeasti eikä puutteita pääsisi syntymään.

- Viime kesä oli meillä todella kiireinen, sanoo Mikkonen. Koronan myönteinen vaikutus näkyi meillä oikeastaan vasta viime kesänä, sillä asiakkaita kävi selvästi ensimmäistä koronakesää enemmän. Kun ei oikein matkustamaan päässyt, paikalliset ja kesäasukkaat sijoittivat kotiensa ja mökkiensä kohentamiseen. Moni rakensi uutta ja korjasi entisiä, joten kauppa kävi tiuhaan. Kuitenkin puutavaran hinnan nousu viime vuonna siirsi monen urakat myöhemmäksi, joten tästäkin vuodesta odotetaan hyvää.

- Ensi kesän sesonkiin on jo varauduttu materiaali- ja tavaratilauksin. Hinnat näyttäisivät jälleen olevan nousussa kesää kohti, joten kun tarpeeksi ajoissa on liikkeellä, voi tavaraa saada ja myydä edelleen kohtuuhinnoin. Toisaalta toimitusvaikeudet ovat nykyisin arkea, kun tilattua tavaraa ei meinaa saada tai toimitukset viivästyvät.

- Myymälän lisäksi meitä työllistää nosturillinen kuorma-auto, joka omien tavaratoimitusten ohella ajaa myös muita kuljetuksia. Lisäksi teemme Hirsiveisto Laasosen kanssa paljon yhteistyötä, kun yrityksen hirsirakennuksia ja Olotar-sarjaa viedään ja pystytetään nosturin avulla paikalleen.

- Tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä asiakkaita meillä on onneksi riittänyt. Omia toimintatapoja hiotaan jatkuvasti, jotta työnteko sujuu ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Jatkossa keskitymme markkinoimaan erityisesti Hammaslahden ja Kiteen suuntiin. Korona tuo omat haasteensa edelleen ja parhaillaan koitamme turvata liikkeen aukiolon. Viiden hengen työntekijäporukka on jaettu niin, että vain osa on työpaikalla yhtäaikaa. Ettei tarvitsisi laittaa ovia lukkoon, jos väki altistuu tai sairastuu koronaan.

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Tanja Lamminsalo
Julkaistu KETI-uutisissa 1/2022