Majoiset

Majoisen veljekset monialayrittäjinä

www.majoinen.fi

Rääkkylän Rasivaarassa kotipaikkaansa pitävät Metsä Majoinen Oy ja Murskaus Majoinen Oy ovat yhdessä Rääkkylän suurimpia yksityisiä työnantajia. Esa Majoisen perustamat yritykset ovat nyt alle nelikymppisten veljesten Niko ja Timo Majoisen käsissä. Niko vastaa puunkorjuusta ja Timo murskauksesta. Isä Esa on malttanut jäädä eläkkeelle, mutta hän työskentelee edelleen yrityksissä.

- Metsä-Majoisen palkkalistoilla on tällä hetkellä 16 työntekijää ja Murskaus-Majoisella neljä, kertoo yrittäjä Niko Majoinen. – Työntekijöille on annettava suuri kiitos, sillä meillä on osaava ja ammattitaitoinen porukka molemmissa yrityksissä. Ilman heitä homma ei toimisi.

- Aloitin veljieni tapaan työt isän jäljissä jo pikkupoikana ja jo mopoikäisenä ajoin koneita. Valtimon metsäkonekoulu vahvisti omaa osaamista. Urakoimme Metsä Groupille yksityisten metsänomistajien palstoilla. Meillä on töissä viisi omaa koneketjua, jossa harvester ja ajokone työskentelevät osin kahdessa vuorossa. Lisäksi metsissä häärää kaksi aliurakoitsijan ketjua.

- Liikevaihtomme on noin 2,6 miljoonaa euroa. Alamme on hyvin pääomavaltaista, kun koneita on uusittava 3-5 vuoden välein. Konemyyjille on siis sielu annettu, naurahtaa Niko Majoinen.

- Töitä on onneksi riittänyt, vaikka viime talven surkeat olosuhteet metsissä ja korona toivat epävarmuutta tekemiseen. Onneksi nyt on vanhanajan talvi pakkasineen, joten pääsemme sellaisillekin turvepohjaisille palstoille, jotka jäivät viime talvena urakoimatta.

Metsä-Majoisen työmaat ovat Pohjois-Karjalassa, mutta kiviaineksen murskaukseen erikoistunut Murskaus-Majoinen toimii laajemmalla alueella. – Meillä ei ole valmiita sopimuksia, vaan tarjousten perusteella saadaan työmaita.

- Murskaamme soramursketta ja kalliolouhoksia, kertoo Niko Majoinen kivipuolen toiminnasta. – Yrityksen toiminnassa on hinta-laatusuhde kohdallaan, kun olemme kestäneet kilpailulla alalla hyvin mukana. Asiakkaita kuitenkin tarvitaan jatkuvasti lisää. Yrityksen liikevaihto pyörii noin 700 000 euron tuntumassa. Investointeja olisi tehtävä murskauskoneiden uusimiseksi, mutta hakemaamme tukea emme valitettavasti ELY-keskukselta saaneet, joten jatkamme entisillä.

- Puiden kaadon ja soran murskauksen lisäksi vuokraamme kolmea lomakiinteistöä Rikkaveden rannalla Tuusniemellä Matkailu Majoisen nimen alla. Loma-asuntoja välitetään netin kautta. Lisää asiakkaita kaivataan myös mökeille. Monialayrittäjyys on jäänyt meille perintönä, vaikka mielellään keskittyisimme ydintoimintoihimme ja luopuisimme loma-asunnoista.

- Olen yrityksen käytännön töissä mukana päivittäin, sillä esimerkiksi metsäkoneiden siirto palstalta toiselle on hommaani. Ollaan sen verran pieni yritys, että yrittäjän on itsekin oltava niin sanotusti kädet savessa. Kasvuhaluja olisi, mutta se, miten kasvua saataisiin kannattavasti, on haastavaa.

Teksti Suvi Spoof
Kuva: Niko Majoinen

Juttu julkaistu KETI-uutisissa 1/2021