Narskuttelu Oy

Narskuttelu Oy kasvaa kassan kautta

4/2022

Kiteeläinen perheyritys Narskuttelu Oy valmistaa ksylitoli- ja suuhygieniatuotteita. Ksylitolista valmistetaan pastilleja, tikkareita, purukumia ja hammastahnaa. Tuotteita myydään oman verkkokaupan lisäksi Pohjois-Karjalan ja Hämeenmaan Osuuskaupoissa sekä yksittäisten kausimyyjien tiskeissä.

- Ksylitolituotteiden valmistus alkoi oikeastaan harrastuksena, kertoo Pekka Hoppu. Pekka on koulutukseltaan farmasian tohtori, joka alkoi valmistaa pastilleja omakotitalon autotallissa. - Kun tuotteille oli kysyntää, toiminta siirtyi Puhoshalliin ja parhaillaan tuotantotiloja laajennetaan kaksinkertaiseksi.

- Yrityksen liikevaihto on kasvanut vuosittain ja viime vuonna liikevaihtomme ylitti 280 000 euroa, iloitsee Marianne Hoppu. – Teemme kaikki investointimme tulorahoituksella, joten lainaa meillä ei ole. Erilaisia investointi- ja kehittämishankkeita olemme luonnollisesti hyödyntäneet parhaamme mukaan.

- Olemme mukana Kiteen kaupungin, KETIn ja Business Joensuun yhteisessä yrityskiihdyttämöpilotissa. Sparrauksesta on ollut paljon hyötyä. Sparrauksen aikana olemme päivittäneet ja saaneet paperille strategiamme, mikä on auttanut suunnan hakemisessa ja keskittymisessä olennaiseen. Sparraajat haluaisivat meidän tuplaavan tuotantomme, mutta olemme valinneet hitaamman kasvupolun. Perheelle ja lapsille täytyy jäädä aikaa ja työpäivien pituuden pysyä kohtuullisina, kertovat Hoput.

- Jatkossa keskitymme tuotekehitykseen ja arvon lisäämiseen tuotteissamme. Esimerkiksi pastilleja valmistetaan paljon halvemmalla muualla, joten todennäköisesti luovumme jossain vaiheessa niiden tekemisestä. Tuotantoa on tarkoitus automatisoida entistä enemmän, jotta kustannuksia saadaan tätä kautta pienemmiksi.

Juttu on julkaistu Pohjois-Karjalan talouskatsauksessa Trendit 1/2022.

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Narskuttelu Oy