Rääkkylän Paksut Pojat

Paksuniemen yrittäjäkaksikko

Rääkkylän Paksut Pojat:
Uusia ideoita koronan siivittämänä

Paksuniemen Satamaa pyörittävät yrittäjät Tomi Helanne ja Jouni Honkanen - Paksut Pojat - hakivat ELY-keskuksen tukea heti, kun haku avautui. Myönteinen päätös saatiin parissa viikossa. Tukea tilanneanalyysin tekoon saatiin 4800 euroa. Tukea voi käyttää muun muassa palvelujen ja tuotteiden uudistamisen suunnitteluun koronan aikaan tai sen jälkeen.

- Kyllähän tämä tilanne on järkyttävä kaikkialla, kun ravintolat on jouduttu sulkemaan koronan takia. Meidänkin on ollut pakko miettiä, miten tulevasta kesästä selvitään. Ideoita onneksi on, vaikka mieli on ollut alamaissa, kertovat Tomi ja Jouni. – Meillä onneksi tilanne on hieman parempi kuin monella muulla saman alan yrittäjällä.

- Rääkkylän kunta tuli vastaan tilavuokrissa ja ehdimme perua sesongin ajaksi palkatun kokin työsuhteen. Kesäksi palkatut nuoret otetaan töihin, jos alaikäisten nuorten vanhemmat antavat luvan työntekoon.

- Majoitus- ja ravitsemusalalle ei ole myönnetty suoria tukia, vaikka hallitus on kieltänyt liiketoiminnan. Jouduimme hakemaan pankkilainaa, jotta tilanteesta selvitään. Kesän tuotot tulevat näillä näkymin olemaan paljon normaalia pienemmät. Oma koti on nyt panttina toimeentulon säilyttämisessä.

Tavoitteena selvitä

- Hengissä selviäminen vaatii luovuutta ja uusia juttuja on ideoitu. ELYn tuki tulee tarpeeseen. Pystymme kehittämään toimintaamme ja onneksi uutta on tulossa. Aloitamme lähiaikoina takeaway-ruuan myymisen ja kuljettamisen. Takeaway-myynnin tueksi perustamme myös verkkokaupan.

- Olemme myös kehittelemässä tuotepaketteja yhdessä Kiteelle avattavan Nightwish-näyttelykeskuksen kanssa. Näyttelykävijöille suunnitellaan majoitus- ja ohjelmapalvelupaketteja, joita markkinoidaan ja myydään Nightwish-keskuksen nettisivuilla, jolloin keskuksesta kiinnostuneet vierailijat löytävät paketit parhaiten. Tästä odotetaan paljon, kunhan keskus saadaan auki.

- Paljon muutakin on viritteillä: Paksut Pojat juomabrändiä kehitetään, Satamapuodin tuotevalikoimaa monipuolistetaan ja myynti laajenee myös pihan puolelle. Myös saunapalvelujen jalostaminen on mietintämyssyssä.

Joustavaa palvelua

- KETIn porukka on ollut suurena apuna koko ajan – olemme supertyytyväisiä ja kiitollisia siitä. Helsingin seudulla asuvat yrittäjäystävämme ihailevat, miten joustavaa ja monipuolista palvelua täällä on yrittäjien saatavilla. Etelässä kun apu on monen mutkan takana.

- Myös ELYn toimintaan olemme tyytyväisiä. Olimme varmasti ensimmäisten joukossa hakemassa rahoitusta ja saimme päätöksenkin nopeasti. Sen sijaan te-palvelut ovat ruuhkaisen tukkoisia ja ymmärrettävistä syistä yrittäjien työttömyyskorvaushakemukset junnaavat selvittelyjonossa. Tiedämme, että monen yrittäjän rahat ovat tällä hetkellä aivan lopussa ja perheissä mietitään, mistä saadaan ruokaa, kun rahaa ei ole.

- Kunhan tilanneanalyysi on tehty, haemme ELYltä isompaa tukea toiminnan kehittämiseen. Aihioita on paljon ja toivottavasti uudet tuotteet ja palvelut kiinnostavat myös asiakkaita.

- Avaamme joka tapauksessa ovet maanantaina 1.6 ainakin Paksutpojat take-away- ja ruokalähettipalvelujen sekä Satamapuodin osalta. Uskomme, että siihen mennessä myös ravintolatoiminta on sallittua, jolloin meiltä saa tutut majatalo-, satama-, caravan- ja saunapalvelut.

- Meillä on iso terassi, jonne asiakkaat mahtuvat väljästi ”raikkaisiin tuuliin”. Toivomme, että asiakkaamme palaavat sitten, kun se on turvallista, uskovat Tomi ja Jouni ja lähettävät kaikille tsemppiä ja positiivista energiaa!

Teksti: Suvi Spoof 20.4.2020
Kuva: poikain oma