Hyvä pomo: Pauli Lyyluoma

Hyvä pomo: Pauli Lyyluoma
Huippuosaajien ympäröimä ylpeä esimies

Ketin ja Koti-Karjalan helmikuussa lanseeraama Hyvä pomo -kampanja on käynnissä kuluvan vuoden ajan. Hyvistä pomoista ja esimerkillisistä esimiehistä tehtyjen ilmiantojen perustella julkaistavassa juttusarjassa on tällä kertaa esittelyssä Pauli Lyyluoma, Kidex Oy:n tehdaspäällikkö.

Ilmiannossa kerrotaan Lyyluoman tekevän kaikkensa, että yritys pyörii ja kehittyy ja että yrityksen työntekijöillä on työtä. Tällä taas on merkittävät vaikutukset koko alueen elinvoimaisuuteen.

Ilmiannettu esimies on kehuista otettu ja aidosti yllättynyt, mutta kääntää saman tien kiitoksen työntekijöiden suuntaan. –Esimiehenä on helppo olla, kun ympärillä on alansa huippuammattilaisia.

Lyyluoma on asunut Kiteellä parikymmentä vuotta. Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevan miehen toi paikkakunnalle työ Martelan työnjohtajana. Martela aloitti levykalustetuotannon vuonna 1975, ja kehittyi yhdeksi Suomen merkittävimmistä alan tehtaista. Kidex Oy on toiminut Martelan tytäryhtiönä vuodesta 2004 alkaen ja kasvattanut juurensa tukevasti Kiteen maaperään.

Yritys on yksi Kiteen suurimmista työnantajista. –Kidexin palveluksessa on 35 työntekijää, ja tehdaskiinteistössä toimii yhteensä yli 40 henkilöä, Lyyluoma kertoo.

Yritys on vahvistanut paikallisten toimijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä. –Uusimpana esimerkkinä on naapuriyritys Mirotexin kanssa tehty kunnossapito-yhteistyösopimus viime syksynä. Naapurista löytyy myös lumitöihin ja hiekoituksiin apu Hakulisen Kimmolta.

Yrityksen siivous- ja jätehuollosta vastaa L&T ja työpaikkaruokalaa pyörittää Amica. –Kiteeläisille tiedoksi, että lounasaikaan ruokala on avoin kaikille, Lyyluoma muistuttaa.

Kidex haluaa tulevaisuudessakin olla yksi Suomen suurimmista kalustetehtaista. Viime aikoina yrityksessä on tehty isoja investointeja omalla rahoituksella. –Tehtaalle on hankittu viimeisen vuoden aikana muun muassa automaattinen pora-asema, palkkisaha ja CNC- työstökeskus. Työntekijöitä koulutetaan parhaillaan uusien koneiden käyttöön. Kehittämistyötä Kidexillä tehdään muutenkin aktiivisesti.

Epävarmuus alalla on korostunut erityisesti korona-aikana. Käytäntöjä on jouduttu muuttamaan, mutta tuotantopuolella toiminta on pyörinyt koko ajan. Toukokuun ajan on tehty kahta vuoroa, mutta syksyn tilauskannasta ei koronan vuoksi voi tarkasti vielä sanoa Kesälomat pidetään sovitusti.

Tällä hetkellä Kidexin työntekijöistä suuri osa on kokeneita konkareita. Nuorempia tekijöitä on vähän, mutta Lyyluoma iloitsee siitä, että rekrytointejakin on voitu tehdä. –Paljon mukavampaa se on palkata porukkaa, kuin irtisanoa. Jos kaikki menee oikeaan suuntaan, niin vanhoja ja uusia osaajia tullaan tarvitsemaan jatkossakin.

Vaikka pienellä paikkakunnalla toimiminen asettaa omat haasteensa, Lyyluoma uskoo, että ammattitaitoisia tekijöitä löytyy tulevaisuudessakin. Elinvoimaisuuden eteen tarvitaan tekoja ja panostusta kaikilta toimijoilta. –Kiteeläisiä yrityksiä palvelisi toimiva, nykyaikainen teollisuushalli hyvien kulkuyhteyksien päässä. Tyhjillään olevat vanhat tilat eivät palvele nykyaikaista yritystoimintaa. Pitäisi uskaltaa investoida.

Uusia yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja tarvitaan, että nuoria saadaan houkuteltua jäämään tai palaamaan kotikonnuille perhettä perustamaan. Hyvän työn ja kilpailukykyisen palkan lisäksi tarvitaan työn ulkopuolella sosiaalinen verkosto ja mielekästä vapaa-ajan tekemistä.

Jalkapallo on Lyyluomalle tärkeä peli. Nuorempana Etelä- ja Länsi-Suomessa futista pelannut mies on valmentanut junioreita Kiteelläkin jo yli kymmenen vuotta. –Se on älykäs laji. Siinä yhdistyy taktiikka, tekniikka, fyysinen kunto ja yksilön taidot.

Lyyluoma tarkkailee kokonaisuutta ja tiimin yhteen pelaamista niin kentän laidalla kuin esimiehenä tehtaalla. Molemmissa pallo saadaan maaliin yhteistyöllä. Lyyluoman mukaan laadun tekeminen on ryhmätyötä, jossa jokaisen panosta tarvitaan. Menestymisen takana on työntekijöiden halu oppia ja kyky olla ylpeitä tekemisestään. –Vanhakin oppii uutta. Ja kun yksilö oppii, työyhteisö oppii, ja sen myötä myös yritys oppii. Laatua syntyy, kun työntekijöihin luotetaan, ja he ovat motivoituneita ja innostuneita työstään.

Esimiestyö on Lyyluoman mukaan samanlaista toimialasta riippumatta. Johtaminen on osaamisen kehittämistä. –Tämä ajatus vahvistui ollessani pari vuotta töissä prosessi- ja vesitekniikka Provetek Oy:n osaavien ammattilaisten kanssa.

Vaikka aikalisä toisaalla teki hyvää, ja Lyyluoma viihtyi tuotantojohtajana Provetekilla, paluu Kidexille oli puuinsinöörille johdonmukainen jatkumo. –Otin haasteen vastaan, kun tuli suora pyyntö lähteä kehittämään Kidexin liiketoimintaa. Kehittyminen tapahtuu haasteiden kautta. Jos ei ole haasteita, kehittyminen pysähtyy.

Tavoitteeni on, että jokainen työntekijä on ylpeä omasta ammattitaidostaan ja koko työporukan osaamisesta. Silloin syntyy hyvää jälkeä ja tämä antaa minulle mainion alustan johtaa ja kehittää tehtaan toimintoja, Lyyluoma toteaa.

Ylpeydellä Lyyluoma tarkoittaa ennen kaikkea oman osaamisen arvostamista ja esiin nostamista. –Keski-Karjalassa on valtavasti huippuosaajia, ylpeyttä pitää olla.  Rehentely on toki asia erikseen.

Pohjanmaalla komia on aina komia. Täällä uusi auto tai traktori piilotetaan talliin, siellä se ajetaan naapurin postilaatikon viereen, hän vertailee pilke silmäkulmassa.

Lyyluoma kertoo hymyillen, ettei karjalan murre ole vielä omaan puheeseen kiteeläissyntyisen Suvi-vaimon puheesta tarttunut. –Kiteellä meidän on hyvä asua ja elää. Arvostan suuresti alueen luontoa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Erityisesti Niinikummussa vaimon kotitilan kauniissa maalaismaisemissa ulkoilu sekä kirkasvetisellä Pyhäjärvellä mökkeily ja perhokalastus ovat meille tärkeitä asioita.

Mervi Venäläinen, Koti-Karjala, 3.6.2020