Puruveden Savukala

2/2022

”Aina saa uutta virtaa ja uusia ideoita”

Puruveden Savukala Oy:n yrittäjät Mikko ja Eveliina Jokinen ovat selvästi aikaansaava pariskunta. Yrityksen tuotteilla on hyvä maine ja kauppa käy. Yrittäjät osallistuvat parhaillaan yrityskiihdyttämöön, jossa ulkopuoliset asiantuntijat sparraavat yrittäjiä miettimään yrityksen strategiaa ja tulevaisuutta. – Tekee hyvää päästä välillä pois yrityksen arjesta ja keskittyä vain uuden mietintään, sanovat Jokiset. - Aina saa uutta virtaa ja syntyy uusia ideoita, kun ideoita saa rauhassa miettiä ja testata asiantuntijoilla. Kun ollaan yhdessä töissä ja kotona, keskustellaan yrityksen asioista saunanlauteillakin. Neljä lastakin on kasvanut mukaan yrityksen toimintaan.

Vajaan parin miljoonan liikevaihtoa tekevä yritys käsittelee ja valmistaa erilaisia kalatuotteita järvikalasta ja kirjolohesta. – Tuotekehitys on selkeä vahvuutemme, sillä tuotesalkussamme on jatkuvasti toistakymmentä uutta tuotetta kehitteillä ja testattavana, sanoo Mikko Jokinen. - Yleensä vain yksi kymmenestä tuotteesta etenee myyntiin asti. Vaikka tuote olisi kuinka hyvä, on sen saaminen myymälöiden hyllyille haasteellista. Viimeksi toimme myyntiin tulisen haukisäilykkeen, uusimpia on myös kalanmuotoinen kalapihvi. Kaikki tuotteet kehitetään ja valmistetaan Kesälahden tiloissamme. Järvikalat saamme Pohjois- ja Etelä-Karjalan järvistä ja kirjolohi tulee Uudestakaupungista.

Puruveden Savukalan pakkauksissa, työntekijöiden yllä ja myymälässä näkyy pari vuotta sitten uusittu ilme ja logo. Markkinointia on mietitty paljon ja työtä riittää tunnettuuden lisäämisessä. – Jaamme itse omalla jakeluautolla kalatuotteita Joensuun ja Kouvolan välillä sekä Savonlinnan suuntaan. Lisäksi jatkokuljetuksilla kalaa menee etemmäksikin, muun muassa Tuurin kyläkauppaan Pohjanmaalle.

– Kunpa aina olisi joulu, toivovat Jokiset. - Erityisesti jouluna ja juhannuksena asiakkaita riittää ulos  kiertäviksi jonoiksi asti. Kesällä mökkiläiset lisäävät selvästi ovenkäyntiä liikkeessä, nyt korona-aikaan on myös kotimaan matkailijoita käynyt paljon. Parina viime jouluna veimme täyden kuorman joulukalaa Helsinkiin: yritykset ostavat työntekijöilleen lahjakalat, mutta paljon ostajissa on myös yksityisiä asiakkaita. Teimme samanlaisen reissun myös viime pääsiäisen alla. Meidät on otettu etelässä tosi hyvin vastaan.

Puruveden Savukala työllistää yrittäjien lisäksi kymmenen työntekijää. – Onneksi olemme vielä saaneet helposti työvoimaa, iloitsee Eveliina Jokinen. – Meillä on hyvän työnantajan maine ja sitä pyrimme ylläpitämään jatkuvasti. Jokainen työntekijä koulutetaan yrityksen tehtäviin ja työkierron takia kaikki osaavat kaikkea. Tällä hetkellä työntekijämme ovat yhtä lukuunottamatta kesälahtelaisia.

- Tulevaisuus näyttää hyvältä. Valmistelemme kiihdyttämön asiantuntijoiden kanssa uutta strategiaa. Laajennusinvestoinnit ovat suunnitteilla, kunhan rahoituskuviot selviävät. Nykyiset tilamme käyvät ahtaiksi ja tarvitsemme lisätilaa muun muassa tuotekehitykseen.  Tavoitteena on jatkossakin tarjota työtä paikallisille ja valmistaa kalasta laatutuotteita. Erityisesti järvikalan jalostaminen kiinnostaa entistä enemmän ja siihen tullaan panostamaan lisää.

Teksti ja kuva: Suvi Spoof
Julkaistu KETI-uutisissa 1/2022.