Puutalotehdas Kiteelle

31.8.2021

Puutalotehdas Kiteelle: ”Talo kuin karamelli”

Kiteellä on elokuussa perustettu yritys Kitwood Oy Talotehdas, joka alkaa rakentaa hirsitaloja ja puukuitueristeisiä taloja. Kyse on yhteisyrityksestä, jossa on mukana paikallisia yrittäjiä, pystyhirsirakentamista ideoinut Lasse Ojanen, Mikael Eggert sekä Teijo Log Oy Taalintehtaalta Kemiönsaaresta.

Teijo Log Oy rakentaa erilaisia rakennuksia pystyhirrestä. – Käytämme rakentamisessa uudenlaista, patentoitua nurkkaliitosta, kertoo toimitusjohtaja Mikael Eggert. - Rakennamme sisätiloissa katon alla ilman kemikaaleja tai muoveja, joten talot ovat mahdollisimman puhtaita. Rakennukset voidaan helposti siirtää kokonaisina tai moduuleina sijoituspaikalle. Lassella on patentit pystyhirsirakentamiseen liittyvistä nurkkaliitoksista, kasauksesta sekä nostojärjestelmästä.

- Itse lähdin mukaan yritykseen, sillä pidin ideasta ja haluan olla mukana rakentamassa ekologisia, terveitä ja hengittäviä rakennuksia. Emme käytä muovia tai kemikaaleja, eristeenäkin käytämme puukuitueristettä. Toimitamme talot valmiiksi sisustettuina. Kauttamme on mahdollista myös tilata vaikkapa huonekalut tai turvajärjestelmät niin, että ne ovat paikallaan jo talonasennusvaiheessa.

Miksi Kemiöstä Kiteelle?

- Keski-Karjalaan on haettu vuosia puurakentamisen yritystoimintaa, kertoo KETIn toimitusjohtaja Risto Hiltunen. – Haimme sopivia yrittäjiä talotehtaan käynnistämiseksi. Teijo-talon Lasse Ojanen ja Tapani Ignatius ovat vuosien mittaan keskustelleet talotehtaan perustamisesta seudulle ja nyt aika oli kypsä. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen täältä löytyi yrittäjiä, jotka lähtivät mukaan yhteisyritykseen. Tilat tehtaalle löytyivät Kytänniemestä. Olemme olleet apuna sopimusvalmisteluissa ja etsineet yhteistyökumppaneita ja mallitalokohteita seudulta.

Mikael Eggert näkee Kiteen talotehtaan tulevaisuuden positiivisena. – Kemiö ja Kitee eivät kilpaile asiakkaista. Kitee sijaitsee keskellä laajaa järvi-Suomea, jossa on paljon markkinaa kaltaisellemme toimijalle. Pystyhirrestä ei rakenna kukaan muu, joten kilpailijoita ei ole. Rakennamme myös perinteisiä elementtitalo, mutta näissäkään emme käytä muovia ja kemikaaleja.

- Kiteen talotehtaan toiminta käynnistyy alkusyksystä valmistelutöin. Alkuun rakennamme mallitalon ja käynnistämme markkinoinnin. Olemme myös neuvotelleet paikallisen toimijan kanssa mahdollisesta isommasta mallitalokohteesta, kertoo Eggert.

- Rakennusalan iso ongelma on tänä vuonna ollut raaka-aineen kallis hinta ja puutavaran saatavuus, mikä luonnollisesti on vaikuttanut toimintaamme. Puutavaran hinta on noussut 50 %, lvi- ja sähkötyötkin noin 20 %. Toivotaan, että hinnoittelu maltillistuu ja kustannukset pysyvät asiakkaiden näkökulmasta tolkullisina.

- Tavoittelemme luonnollisestsi tyytyväisiä asiakkaita, joten työmme jäljen on oltava laadultaan erinomaista. Kuten timpurimme Taalintehtaalla sanovat talojemme olevan ”kuin karkki”. Samaa tavoitellaan myös Kiteellä. Kunhan talotuotanto käynnistyy kunnolla, haemme Kiteelle apua johtamiseen eli omaa toimitusjohtajaa, sillä itsellä on liikaa töitä jo lännessäkin.

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Teijo Log Oy