Riitta Okkonen

KAUKAA NÄKEE PAREMMIN

- En ole koskaan ollut näin rentoutunut loman jälkeen! Ymmärrätkö sinä, millainen paikka sinulla täällä on? Itävaltalaisen ystävättären kommentit herättivät Riitta Okkosen huomaamaan lapsuudenkodin arvon uudesta näkökulmasta.

– Olimme pari viikkoa maalanneet punamullalla tilan rakennuksia, istuneet iltaisin avotulella laittamassa ruokaa, oleilleet rannalla, saunoneet ja uineet ja nauttineet maaseudun kesästä, kertoo Riitta. – Ystäväni Tatjana Sprenger työskentelee rehtorina ja hän oli valmis tuomaan koko opettajahuoneensa tänne lomalle.

- Olen kotoisin Tohmajärven Jouhkolasta enkä koskaan ajatellut palaavani. Olen tehnyt pitkän uran johtotehtävissä hotelliravintola-alalla Suomessa ja Euroopassa mm, Finlandia-talon ravintolatoimenjohtajana. Viimeiset parikymmentä olen toiminut yrittäjänä: ravintoneuvojana, luennoitsijana ja verkostomarkkinoijana.

– Minulla on koti sekä Suomessa että Itävallassa, jossa perheelläni on talo Alpeilla. Kotipaikkani Jouhkolassa on ollut joitakin vuosia tyhjillään. Olen vienyt Itävaltaan matkailuryhmiä, ja tarkoitus olikin alun perin ottaa oma koti matkailukäyttöön. Kun perheeni halusi rauhoittaa kotitalon vierailta, piti suunnitelmaa ajatella uudelleen.

Yksinkertainen maalaiselämä tuotteistettuna

- Tatjanan kokemus yksinkertaisesta maalaiselämästä – josta itse olin kauan sitten paennut – onkin jotakin ainutlaatuista, josta kiireiset keskieurooppalaiset ovat valmiita maksamaan. Yksin Suomen ilmasto alkaa olla vetovoimatekijä, kun Keski-Euroopan kesät ovat jo niin kuumia ja tukalia, että väki kiipeää vuorille hengittämään raikasta ilmaa. Etelä-Euroopan ylikansoitetut merenrannat eivät myöskään enää houkuta.

- Esimerkiksi avotulen teko on kielletty jo lähes koko Euroopassa, joten ruuan laitto nuotiolla tai vain tulen ääressä istuskelu ovat eurooppalaisille eksoottista.

- Tutustuin pari vuotta sitten Japanissa kehitettyyn ja tutkittuun ”metsäkylpyyn”, joka tosi asiassa tarkoittaa tavallista haahuilua metsässä pari tuntia. Tieteellisissä tutkimuksissa on selvitetty, että metsä tekee oikeasti hyvää ihmisen hyvinvoinnille: syke ja verenpaine laskevat ja mieli rauhoittuu. Tällaiset metsäkävelyt luontuvat loistavasti myös Jouhkolan mäelle.

- Meillä on jo ensi kesäksi valmiit pilottipaketit lentoineen ja kuljetuksineen. Näitä markkinoidaan keskieurooppalaisille teemalla ”Enjoy simple life and nature in Karelia”. Olen parhaillaan laatimassa laskelmia Jouhkolan kotitilalle tarvittavista investoinneista yhdessä KETIn yritysneuvoja Pekka K. Vatasen kanssa.

- Vieraat majoittuvat vaatimattomissa, sähköttömissä aitoissa ja muutenkin eletään mahdollisimman lähellä luontoa. Viiden yön paketeissa on vaihtoehtoista ohjelmaa päivittäin: metsäkävelyjä, halonhakkuuta, saunanlämmitystä, ruuan laittoa avotulella, ravintoluentoja, soutelua ja kalastusta Tohmajärvellä, luovaa kirjoittamista. Myös retket lähikaupunkeihin ovat mahdollisia.

Viisumivapaus helpottaisi rajan yli matkailua

- Venäjän Karjalan retkillekin olisi kysyntää, mutta toistaiseksi viisumien hankkiminen on ulkomaalaisille sen verran hankalaa, etteivät ainakaan tulevana kesänä retket onnistu. Viisumivapaus Karjaloiden välillä olisi loistava juttu matkailun kannalta, sanoo Riitta Okkonen.

-  Järjestän ensi kesänä Tohmajärven rannassa myös kaikille avoimia saunailtoja, joihin kuka vaan voi osallistua. 

- Tällä hetkellä suunnitelmat ovat kesäkaudelle, mutta ympärivuotiseen toimintaankin on mahdollisuudet. Uskon vahvasti, että Jouhkolan mäen vahvuudet – luonto, hiljaisuus, sähköttömyys, puhtaus, järvi ja metsät – ovat yhä vetovoimaisempia Euroopassa ja Aasiassa ja tulijoita riittää.

Suvi Spoof 1/2019

Okkonen & Sprenger kuva

kaksi naista rinnakkain poseeraavat kameralle

kuvateksti Sprenger & Okkonen

Ystävykset Tatjana Sprenger ja Riitta Okkonen.