Siilinpiilo

Kaksi naista leikkipaikalla metsässä

Yksityinen päiväkoti uuden edessä

Kesälahtelainen yritys Mäntyniemen Ikihonka Oy pyörittää yksityistä päiväkoti Siilinpiiloa Kiteen Ruppovaarassa. Korona näkyy myös päiväkodin arjessa, sillä iso osa lapsista jäi epidemian alkaessa kotiin.

- Siilinpiilossa on 25 lapsipaikkaa. Ennen koronaa päiväkodissa oli hoidossa 21 lasta, mutta nyt lapsiluku vaihtelee päivittäin kahden ja reilun kymmenen lapsen välillä. Osa henkilöstöstä on lomautettu osa-aikaisesti, koska hoitajia ei tarvita samaa määrää kuin normaaliaikana. Tulomme koostuvat lasten hoitopäivistä, joten olemme joutuneet miettimään keinoja selvitä koronan yli ja sen jälkeen, kuvailee tilannetta yrityksen omistaja Anne Lindeberg-Piiroinen.

Lasten "koronakylä"

- Siilinpiilon luontopainotteiseen filosofiaan kuuluu se, että touhuamme pääosan päivästä ulkona, kertoo päiväkodin johtaja Sanna-Mari Mämmi. – Villa Kylänselkä eli Ruppovaaran vanha koulu lähimetsineen on hieno ympäristö erilaisiin leikkeihin ja toiminnallisiin hetkiin. Luonnossa liikkuminen ja tekeminen ovat osa jokapäiväistä toimintaa, samoin musiikki, taide ja liikunta. Nyt keväällä lapset ovat muun muassa rakentaneet lähimetsään "koronakylän" kauppoineen ja autoratoineen. Havumajat syntyivät naapuritontin hakkuusavotan jäljiltä löytyneistä materiaaleista. Kunnon vanhan ajan leikkejä!

- Koska päiväkodin tilanne heikkeni koronan aiheuttaman lapsivajeen takia, teimme KETIn yritysneuvoja Katariina Eskelisen asiantuntevalla opastuksella hakemuksen ELYlle. Saimme tilanneanalyysiavustusta, jonka turvin pystymme varaamaan henkilökunnan resursseja suunnittelutyöhön. Koronan lisäksi lähiaikoina on muitakin selviteltäviä asioita. Kuluva toimintakausi päättyy heinäkuun lopussa, eikä syksyllä alkavaa ryhmää vielä ole muodostettu.

- Meillä on Kiteen kaupungin kanssa ostopalvelusopimus ensi vuoden 2021 heinäkuun loppuun, eikä sen jatkosta ole vielä tietoa. Toisaalta hoitopaikkaa tarvitsevien lasten määrä Kiteellä on tilastojen mukaan vähenemässä, eikä hoitopaikkoja näillä näkymin ehkä tarvita entiseen malliin, kertovat Anne ja Sanna-Mari.

Tilanneanalyysin aika on nyt

- Tilanneanalyysin aika on juuri nyt, ja pystymme tuen avulla osallistamaan oman henkilöstömme tulevaisuuden suunnitteluun. Onneksi meillä on todella sitoutunut ja luova työporukka, jonka uskon olevan täysillä mukana, iloitsee Anne. - Tavoitteena on suunnitella ja seurata, millä tavalla päiväkotiarkea voidaan koronakriisin aikana jatkaa mahdollisimman normaalilla tavalla siten, että lapsiasiakkaiden, henkilökunnan ja perheiden terveys ja turvallisuus parhaiten taataan.

- Samalla mietitään mallia, miten päiväkotitoimintaa on mielekästä kehittää ja ylläpitää, ja millä toimilla yrityksen liiketoiminnan jatkuminen on mahdollista turvata. Mietinnässä on myös esimerkiksi uusia perheille suunnattuja palveluja.

- Kunhan analyysivaihe on saatu tehtyä, aiomme hakea ELYn kehittämisavustusta niihin toimenpiteisiin, jotka yhteisessä pohdinnassa ja tilanneanalyysin jälkeen nousevat oleellisimmiksi, kertoo Anne.

----

Päiväkoti Siilinpiilon perusajatuksia ovat lapsilähtöisyys, kokonaisvaltaisuus ja elämyksellisyys. Luonto, taide ja musiikki sekä liikunnan ilo ovat päiväkotitoiminnan kivijalkoja. Siilinpiilon luontotoiminta sai vuonna 2018 Green Care Finland ry:n myöntämän Green Care LuontoVoima -laatusertifikaatin ensimmäisenä yksityisenä varhaiskasvatuksen tuottajana Suomessa. Yrityksen omistaa Mäntyniemen Ikihonka Oy, ja se työllistää neljä kokoaikaista työntekijää sekä tarvittaessa muutaman osa-aikaisen. Yritys sai 4800 euron tuen anomaansa 6000 euron tilanneanalyysihankkeeseen.

Suvi Spoof 27.4.2020