Subotnikit

Esma ja Ivan Subotnik: "Haluamme jäädä."

Iloinen nauru raikaa, kun valloittava serbipariskunta kertoo elämästään Kesälahdella. He selvästi viihtyvät täällä. Esma ja Ivan Subotnik ovat työskennelleet jo kahdeksan sesonkia Astikkalan marjatilalla Kesälahdella.

- Ensimmäisenä kesänä olimme täällä kolme kuukautta ja sen jälkeen kahdeksan kuukautta maaliskuulta marraskuuhun, kertovat Esma ja Ivan. -Työlupamme päättyvät aina sesongin loppumiseen ja joudumme palaamaan Serbiaan, jossa vietämme aikaa lähinnä perheidemme luona. Ensimmäisen lomaviikon jälkeen alamme laskea hetkeä, jolloin pääsemme takaisin Suomeen.

- Nyt etsimme kokoaikaista työtä ja kotia täältä, koska haluamme perustaa perheen, mikä ei tällä hetkellä onnistu kahden maan väliä reissatessa. Rakastamme Astikkalan työantajiamme, mutta heillä ei ole tarjota meille kokoaikaista työtä ympäri vuoden.

Esma on kotoisin pikkukylästä läheltä Romanian rajaa ja Ivan Serbian pääkaupungista Belgradista. He tapasivat toisensa samassa, mobiililaitteita myyvässä työpaikassa. Esmalla on kaupallisen alan koulutus ja Ivan on opiskellut auto- ja liikennealaa. - Työ ja elämä suurkaupungissa on tosi stressaavaa, joten halusimme pois. Suomen löysimme eräästä blogista, jota kirjoitti suomalainen nainen, jonka toinen vanhempi oli serbi. Innostuimme Suomi-kuvista ja aloimme etsiä töitä täältä. Useisiin paikkoihin lähettämiimme yhteydenottoihimme vastasi Outi Toivanen Astikkalan marjatilalta ja sillä tiellä ollaan.

- Astikkalassa olemme työskennelleet kaikissa tilan töissä, viimeisinä vuosina enemmän pääasiassa ohjaus- ja laadunvalvontatehtävissä. Puhumme molemmat venäjää, joten pystymme toimimaan tulkkeina työnantajan ja työntekijäporukan välillä. Parhaimmillaan poimijoita oli tänä kesänä yli sata.

- Tänä kesänä vuokrasimme auton, joten olemme päässeet tutustumaan lähialueisiin paremmin. Ruokkeen lomakylän rannalla olemme viihtyneet, kuin olisi meren äärellä eikä ihmisiä ole liikaa. Etelä-Euroopan rannat ovat kesäaikaan aivan tupaten täynnä, joten täällä on todella ihana viettää vapaa-aikaa.

Luonto, rauha ja ihanat ihmiset ovat heille parasta Suomessa. Ivanilla on ollut terveysongelmia Serbiassa astman ja verenpaineen takia, mutta Kesälahdella oireista ei ole tietoakaan. – Puhdas ilma ja stressitön elämäntapa parantavat, kiittelee Ivan. – Vaikka teemme töissä pitkiä päiviä, tunnemme olevamme kuin lomalla verrattuna elämään Belgradissa.

- Haluamme jäädä tänne ja saada lapsia Suomessa. Lastenkin on hyvä kasvaa täällä, lastentarhat ja koulut ovat täällä todella paljon paremmat kuin kotimaassa.

- Valitettavasti emme osaa puhua suomea, sillä kansainvälisessä työyhteisössä Astikkalassa puhumme englantia ja venäjää ja keskenämme serbiaa, joten suomen kielen opettelu on jäänyt taka-alalle. Tarkoituksemme on opiskella suomen kieltä. Etsimme sellaista työtä, jossa pärjäisimme ainakin aluksi englannin kielellä.

Teksti ja kuva: Suvi Spoof
Juttu julkaistu KETI-uutisissa 2/2021