Ureaukot

kaksi miestä esittelee pinnoituslaitteita

Pinnoitus Ureaukot Oy:
Uusi yritys pinnoittaa polyurealla

Tohmajärveläiset kaverukset, metallimies Timo Turtiainen ja rakennusalan yrittäjä Tero Koistinen, perustivat marraskuussa yhteisen yrityksen Pinnoitus Ureaukot Oy:n. Siis UreaUkot. – Yrityksen nimi herättänee huomiota, sillä sen tavaamiseen menee ensimmäisellä kerralla hetki aikaa, kertoo yrittäjäkaksikko.

Mitäpä tällainen nimi kätkee taakseen? – Lyhyesti: teemme erilaisia pintoja polyurealla. Raaka-aine tulee Teknokselta, jonka kanssa ollaan nyt tehty yhteistyötä. Laitteistomme sopii myös uretaanieristysten tekemiseen.

Äärimmäisen kestävä pinnoite

- Polyureateknologialla saadaan kahden komponentin ominaisuuksia säätämällä pinnoite, joka kovettuu nopeasti ja kestää äärimmäisiä olosuhteita. Ruiskutettu pinta kovettuu 45 sekunnissa, ja se kestää kovaa kulutusta ja mekaanista rasitusta. Eikä päästä vettä tai muita nesteitä läpi, joten se on erinomainen vesieriste. Pinta kestää kovaa pakkasta ja lämpöä aina 150 asteeseen.

- Pinnoitteesta ei irtoa mitään kemikaaleja tai myrkkyjä, joten se sopii hyvin monenlaisiin tarkoituksiin. Pinnoitteelle ollaan hakemassa hyväksyntää elintarvikekäyttöön, jolloin se soveltuisi esimerkiksi vesisäiliöiden sisäpinnoille.

- Pinnoitettava materiaali voi olla melkein mitä vaan betonista teräkseen. Lattioita, kattoja, putkia, koneita, uima-altaita, erilaisia betoni- ja teräsrakenteita. Itse työskentelin toistakymmentä vuotta konepajalla, jossa seistiin päivät betonilattialla. Tämä pinnoite sopisi erinomaisesti tuontapaisiin kohteisiin lattiapinnoitteeksi, koska pinnasta tulee joustavampi ja samalla ystävällisempi työntekijöiden jaloille ja selälle, kertoo Timo Turtiainen.

- Ensimmäinen työhommamme oli pinnoittaa kalkkivaunu. Kalkki levitetään talviaikaan, jolloin ongelmana on kalkin jäätyminen vaunun laitoihin, jolloin kalkkia on oltava jatkuvasti paukuttamassa irti ja samalla kolhimassa vaunua. Uusi liukas pinta estää kalkin jäätymisen, joten työaikaa ja kalustoa säästyy.

Markkinointiin panostettava

- Perustimme yrityksen loppuvuodesta KETIn yritysneuvoja Pekka K. Vatasen avulla, jonka neuvot ja tukihakuapu ovat olleet kullanarvoisia. Saimme yrityksen perustamistuen sekä investointitukea ELY-keskuksesta.

- Perustamistukea olemme käyttäneet muun muassa markkinoinnin suunnitteluun, sillä tarvitsemme ehdottomasti kättä pitempää kertoaksemme palveluistamme. Polyurea on ollut markkinoilla vasta 7-8 vuotta, joten pinnoitetta ei välttämättä kovin hyvin tunneta. Itse aiomme myyntimiehinä kiertää erityisesti yrityksissä. Meillä on aiempien työ- ja yrittäjäurien kautta hyviä kontakteja, joita aioimme nyt hyödyntää, kertovat sanavalmiit yrittäjät.

- Investointituella olemme hankkineet kuorma-auton ja kaluston. Periaatteisiimme kuuluu, että teemme hommat alusta loppuun itse ja tuomme tarvittavan kaluston virtalähteitä myöten mukanamme. Jotta voimme antaa takuun pinnoitukselle, teemme itse pohjustustyöt, mikä vie yleensä eniten aikaa suojausten ohella.

Korona hidastaa

- Korona on hidastanut toiminnan käynnistämistä. Haimme huhtikuussa ELY:ltä koronatukea toiminnan kehittämiseen, sillä meillä on jo uusia ideoita siitä, mihin pinnoitteemme sopisi vaikkapa remonttikohteissa. Koitamme löytää sellaisia pinnoitteen käyttökohteita, jotka eivät olisi niin kilpailtuja. Esimerkiksi kattojen pinnoittajia löytyy Suomesta jo paljonkin, sanoo rakennusalan yrittäjänä toiminut Tero Koistinen. Koronatukipäätöstä odotellaan vielä.

- Sen verran kovasti uskotaan asiaamme, jotta olisimme tehneet kaikki investoinnit ilman tukiakin. Pankkilainaakin otettiin alkuun pääsemiseksi. Keskenämme olemme hyvissä väleissä, mutta olemme myös tehneet keskinäisen sopimuksen menettelyistä, jos sukset jostain syystä menisivät ristiin tai toinen sattuisi kuolemaan tai vammautumaan työkyvyttömäksi, tuumivat Timo ja Tero.

- Kevät painottuu markkinointiin ja töitä otetaan vastaan välittömästi, sillä kalusto ja miehet ovat valmiina.

Suvi Spoof, 18.5.2020