Kansanparantajaukin jalanjäljissä

Kansanparantajaukin jalanjäljissä

Raija Kivimetsän juuret ovat Rääkkylän Haapasalmella, jonne hän on vuosikymmenten Etelä-Suomen ja Lontoo-vuosien jälkeen palannut. – Viime vuonna vietin Rääkkylässä valtaosan vuodesta ja muutto kokonaan tänne on suunnitelmissa, iloitsee Raija Kivimetsä. – Minulla on täällä oma talo, jonka pihapiiri ja lähiympäristö ovat täynnä puhdasta, kerättävää syötävää.

– Olen koulutukseltani opettaja, toimittaja ja kasvilääkinnän ammattilainen. Olen työskennellyt toimittajana niin lehdistössä kuin radiossa. Tänä päivänä saan toimeentuloni kouluttamalla, valmentamalla, kirjoittamalla kirjoja, vetämällä hyvinvointimatkoja ja järjestämällä ohjelmapalveluja, jotka liittyvät villiyrtteihin, hortoiluun ja aivojen hyvinvointiin sekä luontoon.

- Villiyrtit ja luonnonantimet tulivat tutuksi jo lapsena, kun kansanparantajana toiminut ukkini Antti Makkonen herätti kiinnostukseni kasvien maailmaan ja niiden hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin. Myös isäni ja äitini opettivat luottamaan luontoon, siihen, että luonnossa on hyvä ja turvallista olla. Näistä opeista olen hyvin kiitollinen.

- Kun aloitin villiyrttien parissa parikymmentä vuotta sitten, näitä pidettiin ihan höpöjuttuina. Itse uskoin vakaasti asiaani ja nyt sisukas työ kantaa hedelmää. Ensimmäinen villiyrttiaiheinen kirjani julkaistiin vuonna 2005 ja kaikkiaan kirjoja on julkaistu seitsemän. Kun villiyrteistä, sienistä ja marjoista tuli trendikästä superruokaa, on työtä ja toimeksiantoja riittänyt. Ihmiset haluavat syödä ravinteikasta ja hyvinvointia tuottavaa ruokaa ja villiyrtit kiinnostavat nyt paljon. Ulkomailta tuodut superfoodit, kuten kalliit goji-marjat, voidaan korvata kotimaisilla villiyrteillä. Myös lähiruuaksi mielletty riista ja kala sopivat samaan arvomaailmaan.

- Villiyrtit olivat sota-aikana ja sotien jälkeen hätäravintoa, joten niiden arvostus on vasta viime vuosina noussut oikeaan arvoonsa. Rikkaruohoista on tullut rikkausruohoja, sanoo Raija.  - Villiyrttien tietä ruuanlaitossa ovat tasoittaneet myös huippukokit ottaessaan käyttöön villiruokaa.

Raija asuu ison osan vuodesta Rääkkylässä ja kehuu varauksetta seudun mahdollisuuksia. - Ensinnäkin, täällä on upea luonto: puhdasta, kaunista, rauhallista ja hiljaista. Kun on asunut vuosikausia ruuhka-Suomessa ja Lontoossa, osaa todella arvostaa näitä asioita. Myös hortakursseille ja ammatilliseen hortaohjaaja-koulutukseen osallistuneet kotimaiset ja kansainväliset osallistujat nauttivat hiljaisuudesta ja puhtaudesta. Parasta on, kun ”mistään ei kuulu mitään”.

- Toiseksi, Rääkkylän valokuitu on mahdollistanut etätyön tekemisen ja verkkokoulutukset ja -luennot jopa paremmin kuin yhteydet Espoossa. Valokuitu on todellakin helpottanut työskentelyä, kun yhteys riittää varmasti.

- Kolmanneksi, täällä on ihania, aitoja ihmisiä, joiden kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä. Parhaillaan kokoan verkostoa paikallisten pienyrittäjien kanssa, koska tarkoitus on rakentaa luontoon, villiyrtteihin ja hortoiluun liittyviä monenlaisia ohjelmapalveluja. Kulttuuria, musiikkia ja käsillä tekemistä voidaan yhdistää upeiksi elämyksiksi ihan paikallisin voimin. Olen aidosti kiinnostunut kaikenlaisesta yhteistyöstä toisten yrittäjien kanssa. Yhteistyössä kaikki voittavat.

- Rääkkylä ja Sydänkarjala ovat minun paratiisini, jossa viihdyn ja voin hyvin. Arjen luksusta on, kun kotiovelleni tuodaan ahvenfileet tai saan kasviksia ja hunajaa serkkuni luomutilalta. Juuri sellaista arvojeni mukaista elämää, jota halua elää.

hortoilu.fi
raijakivimetsa.fi

Teksti: Suvi Spoof
Kuva: Tanja Lamminsalo
Juttu julkaistu KETI-uutisissa 2/2021.