Kesälahden koulu on hyvä työyhteisö

Hyvä työntekijä/työkaveri & Hyvä pomo -kampanjat

Täällä työyhteisössä huumori kukkii

Kun Kesälahden koulun koulusihteeri Heini Multanen huomasi sähköpostissaan Ketiltä tulleen viestin Ilmianna hyvä työntekijä -kampanjasta, hänellä syttyi heti lamppu päässä.

– Siltä istumalta ilmiannoin koko tämän koulun henkilökunnan opettajia, ohjaajia, siivoojia, keittiö- ja kiinteistöihmisiä, nuokkarin porukkaa ja kirjaston väkeä myöten, Multanen kertoo. – Tämä väki täällä on ihan uskomatonta. Täällä on ihanaa olla töissä ja yhteishenki on loistava. Yhteisö on pieni, mutta yhteisöllisyys on vahvaa.

– Mitään en täällä alkuun hiiskunut, mutta sitten kun paljastin asian ja kerroin, että lehteen tullaan tekemään juttua, kaikki uhkasivat karata linja-autovalvontaan kuvauksen ajaksi, Multanen nauraa.
 
Samalla kun Multanen ilmiantoi henkilökunnan, hän ilmiantoi myös rehtori Virpi Kinnusen hyvänä pomona. – Koko sen ajan, kun olen täällä neljä vuotta töissä ollut, täällä on ollut hyvä meininki. Virpi on rehtorina tuonut tullessaan vielä erityistä yhteishengen kohotusta ja uudistanut muun muassa sisustusta.
 
Virpi Kinnunen aloitti koulun rehtorina viime kevään lopulla ja syksyllä lehteemme tehdyssä haastattelussa hän jo kiitteli kovasti hyvää työyhteisöä. – Sitä fiilistä on vähän vaikea selittää, mutta on tuntunut melkein mystiseltä, että kaikkien ihmisten kanssa, joita olen täällä kohdannut, on ollut niin mukavaa ja helppoa tehdä yhteistyötä, Kinnunen kehuu.
 
– Lisäksi on sanottava, että meidän koulussa on todella fiksuja ja hyvin käyttäytyviä oppilaita, mikä vaikuttaa paljon koulun toimintaan ja ilmapiiriin.
 
Kinnusella on kokemusta sellaisistakin työyhteisöistä muualta päin Suomea, joissa asiat eivät ole aina sujuneet mutkattomasti. Siksi sujuvuus arjen toimissa ja henkilösuhteissa tuntuu nyt erityisen arvokkaalta. – Joustavuus, iloisuus, avoimuus ja positiivisuus ovat keskeisiä ominaisuuksia tämän koulun henkilökunnassa, Kinnunen määrittelee. – Jokainen kantaa kortensa kekoon, että arki olisi mahdollisimman sujuvaa. Halutaan, että hommat toimii, eikä jäädä vellomaan epäolennaisuuksiin. Yleinen hyväntuulisuus on todella iso voimavara ja se ruokkii itse itseään.
 
– Omaan työhöni vaikuttaa valtavasti se, että on niin loistavasti toimiva tiimi ympärillä. Monet asiat järjestyvät kuin itsestään, ihmiset sopivat monista arjen käytännön asioista sujuvasti keskenään ja miettivät ratkaisuvaihtoehtoja valmiiksi, mikä helpottaa minun työtä suuresti. Työviikot täällä kuluvat mukavasti ja ovat lopussa nopeammin kuin huomaakaan, Kinnunen naurahtaa.
 
Ilmiantajana toiminut Heini Multanen kertoo olevansa kiinteästi yhteydessä kaikkien koulun toimintaan liittyvien työntekijöiden kanssa, joten kokonaiskuva väestä on syntynyt hyvin. – Minä olen tällainen toimistopsykologi, ehkä jonkinlainen purkuventtiilikin, mutta ihan hyvässä mielessä, Multanen kertoo.
 
– Hoidan yleisiä asiakaspalvelu- ja toimistotehtäviä, oppilastoimintaan ja oppilashuoltoon, sekä henkilöstö- ja taloushallintoon liittyviä tehtäviä ja lisäksi kaikenlaisia juoksevia käytännön asioita. Minun tehtäväni on hoitaa, että arki rullaa, joten sen myötä kaikkien kanssa ollaan tekemisissä. Asioita hoitaessaan moni tässä vaihtaa myös muita kuulumisia, mikä on oikein mukava asia.
 
– Huumori on varmasti se keskeinen asia, joka täällä luo rentoa ja toimivaa ilmapiiriä. Heittäytymistä ja lapsenmielisyyttäkin löytyy eli asioita ei oteta liian vakavasti.
 
Yhteiset tapahtumat ja kokoontumiset ovat olleet rajoitettuja viimeisen vajaan vuoden ajan, mutta yhteistä kivaa keksitään muin keinoin. Tällä viikolla ystävänpäivän kunniaksi tempaistaan Pukeudu pinkkiin -päivänä, mikä varmasti tuo väriä ja iloa koulun käytäville.
 
Riitta Hakulinen, Koti-Karjala 26.2.2021