Erikoisosaamista Keski-Karjalasta

Erikoisosaamista Keski-Karjalasta

Aki Mämmi puuntyöstökoneen vieressä

Yrittäjä Aki Mämmi on investoinut vuosien mittaan satoja tuhansia euroja yrityksensä Kiteen Malliveistämö Aki Mämmi Oy:n tiloihin, koneisiin ja henkilöstön koulutukseen. Viimeisin tilalaajennus valmistui viime syksynä, jolloin uutta tilaa rakennettiin 270 neliötä. Nyt neljä työtekijää, yrittäjä itse, koneet ja raaka-ainevarasto mahtuvat väljemmin liki 600 neliön tiloihin.

- Teemme valumalleja valimoille vanerista ja myös muovilevyistä, kertoo Aki Mämmi. – Kaikkiaan meitä valumallien tekijöitä on Suomessa noin kymmenen, mutta valimot teettävät malleja myös ulkomailla. Asiakkaitamme ovat mm. Valmet Oyj, Miilucast Oy, Suomivalimo Oy, Karhulan Valimo Oy, Sacotec Components Oy ja Esmarin Oy.

- Emme tee mitään varastoon, sillä jokainen työ tulee yksittäisten tarjouskilpailujen kautta. Tarjouslaskenta työllistää itseäni eniten, sillä tilauskanta riittää yleensä vain kuukaudeksi eteenpäin. Välillä töitä ei ole ja porukka on lomalla, sitten taas tilauksia tulee niin, että kiirettä pitää. Onneksi työntekijät joustavat, joten tilaukset on saatu hoidettua sovitussa aikataulussa.

- Olemme koittaneet löytää tuotetta, jota voisimme tehdä hiljaisina aikoina varastoon, mutta sellaista ei vielä ole löytynyt. Joitain pieniä projekteja on tullut myös perinteisen valimoteollisuuden ulkopuolelta: erikoisin lienee dildojen runkojen mallit eräälle suomalaiselle suunnittelijalle.

- Yritys siirtyi minulle isältäni Erkiltä yrityskaupalla vuonna 2011. Olin jo pikkupoikana mukana töissä, joten olen käytännössä kasvanut yrityksen jatkajaksi, toteaa Mämmi. - Tuolloin yrityksen tilat olivat Heinoniemellä Kiteellä, mutta halusin väljemmät tilat. Uudet tilat löytyivät Tohmajärveltä, josta ostin hallin yrityksen käyttöön.

- KETI on ollut kiitettävästi apuna koko yritystoiminnan ajan. Jo yrityskauppavaiheessa KETIn yritysneuvoja teki kaverina papereita ja vuosien mittaan olen aina turvautunut yritysneuvojien apuun. Investointeja on tehty vuosien mittaan paljon. Alkuvuosina rakennettiin ulkovarastoja, katoksia ja metallityöhuone ja nyt viimeksi valmistui iso hallilaajennus.

- Tilalaajennusten lisäksi olemme investoineet myös koneisiin. Vuonna 2015 hankittu ensimmäinen CNC-kone mahdollisti toiminnan kasvattamisen – nyt koneita on jo kolme, iloitsee Aki Mämmi. – Uudet investoinnit ovat mahdollistaneet liikevaihdon kasvun vuosittain: näillä näkymin liikevaihtomme ylittää jo 400 000 euroa viime vuoden tilinpäätöksessä.

- Kasvu perustuu myös siihen, että olemme kouluttaneet työntekijöitämme, jotta koneet ovat osaavissa käsissä ja niistä saadaan paras hyöty irti. Myös työntekijöiden rekrytoinnissa KETI on auttanut. Koulutustehtaan kautta saimme kisällikoulutettavan, joka on meillä nyt töissä vakituisena työntekijänä.

- Tavoitteena on edelleen kasvattaa liiketoimintaa, joten hereillä pitää olla entisten asiakkaiden kanssa ja samalla etsiä uusia. Olemme erittäin kiinnostuneita muun muassa erilaisista CNC-työstöön perustuvista alihankintatöistä.

Suvi Spoof, 1/2020