Leipomo Isabella

nainen leipomouunin edessä

LEIPOMO ISABELLA KASVUN TIELLÄ

Rääkkylän yritystalossa on remontti meneillään. Yrittäjä Leila Sallinen toivoo, että Leipomo Isabellan leipomo, myymälä ja kahvio ovat täydessä toiminnassa helmikuun puolivälissä. – Leipomon tilat monikymmenkertaistuvat uusien tilojen myötä, kertoo Leila Sallinen. - Parhaillaan meillä on haussa kaksi uutta työntekijää, jotka koulutamme itse Koulutustehtaan kautta.

- Olen ns. äidin kouluttama leipuri ja olin vanhempieni kaverina leipomassa ja toreilla myymässä, kun tuotteet myytiin suoraan toritapahtumissa. Opin käyttämään kassakonettakin ennen kuin opin lukemaan, naurahtaa Leila. – Kun omat palkkatyöt vähenivät, päätin jatkaa vanhempieni työtä kukkojen leipojana. Aluksi asiakkaana olikin vanhempieni luoma ostajarinki.

- Leivoin ensin kotona, mutta oma keittiö jäi heti pieneksi. Remontoimme kotipaikan autotalliin leipomotilat, mutta sekin tila kävi auttamattomasti ahtaaksi, kun tilausmäärä kasvoi koko ajan. Minulle tarjoteltiin uusia tiloja Joensuun seudulta, mutta se olisi tarkoittanut sitä, että olisi pitänyt muuttaa pois Rääkkylästä. Onneksi Rääkkylän kunta tarjosi yritystalon tiloja meille. Näin yritys ja koti pysyvät Rääkkylässä.

- Tilojen remontin lisäksi myös kone- ja laiteinvestointeja on meneillään. KETIn yritysneuvoja Pekka K. Vatanen on auttanut investointihakemuksen tekemisessä ja saimme Jetinalta rahoituksen uusien laitteisiin. Yritysmuotokin on jossain vaiheessa vaihdettava toiminimestä osakeyhtiöksi.

- Iso muutoshan uudet tilat kahvioineen meille on. Toivotaan, että löydämme hyvät työntekijät. Uusien tilojen ja laitteiden myötä myös tuotevalikoima laajenee. Kukkojen ja piirakoiden lisäksi alamme leipoa myös erilaisia kahvileipiä. Ja tilauksesta leivomme melkein mitä vaan. Käytännössä tuotantomme on kolminkertaistumassa entiseen verrattuna. Uusia toimituspaikkoja tulee heti, kun saamme leivottua enemmän uusissa tiloissa. Kesällä kysyntää on talviaikaa selvästi enemmän.

- Erilaiset kukot ovat päätuotteemme ja niitä viedään myös Helsinkiin, jossa Kauppakeskus Redissä sijaitseva Sesonkipuoti myy niitä. Helsingin toimitukset onnistuvat, kun löysimme kustannustehokkaan kuljetuksen tuoreille kukoille.

- Markkinointiin olemme panostaneet paljon aikaa, sillä olemme olleet erilaisissa tapahtumissa ja toreilla myymässä ja maistattamassa kukkojamme. Paras markkinateko on, kun ihmiset pääsevät itse maistamaan tuotteitamme. Suusta suuhun –puskaradio lienee uskottavin keino kertoa maistuvista kukoistamme.

Tulevaisuuteen Leila uskoo, vaikka välillä pelottaakin, kuinka selvitään. – Toiveikas olen leipomomme osalta, kasvua haetaan tosissaan. Kunnan rooli on ollut merkittävä, kiittelee Leila Rääkkylän kuntaa. – Kahvila-myymälämme tulee olemaan avoinna aamukuudesta iltapäivään ja kesällä pitempään. Toivottavasti meidät löydetään ja asiakkaita riittää Kotitien yritystalossa.

Suvi Spoof 2/2019